Singapur'da Tongali Asci ile Lezzet Turu

Insan gezerken ilginc tesadufler yasiyor, aklinda hic yokken bulundugu yerin baska yonlerine kesfetmek imkani buluyor. Singapur'da hostelde sadece yemek tatmak icin uc aylik bir tura cikan Tongali bir ahci ile karsilastim, Hare. Hare gordugum ilk Tongali olmasinin yani sira gordugum ilk Los Angeles'ta Meksika yemekleri yapan asci sifatini da kazandi. Tonga ile Meksika yemekleri ne ayak ? dedim. "Ekmek parasi" dedi.

Uc ay boyunca Avrupa ve Akdeniz'de dolasmis, Yunanistan'a gelmis ama Turkiye'ye ugramamis. Gezdigi yerlerin degil ama yedigi butun yemeklerin fotografini cekmis. Singapur'u cok merak ettigini cunku burada mutfagin butun Asya'nin bir karisimi oldugu icin cok zengin oldugunu soyledi. Ve aksam Hare'yle Singapur lezzet turumuza basladik.

Singapur'un nufusunun cogunu Tayvan gocmeni Cinli, Malay ve Hintli ( Hindu ve Musluman) ler olusturuyor. Birde ulkede calisan Bangladesli, Filipinli ve Endonezya'lilara ek olarak batili bir yonetici kadrosu var: Ingiliz, Amerikan, Japon, Cinli, Koreli ve Araplar. Butun bu gruplarin yemek zevklerini Singapur'un kaldirimlarinda tadabilirsiniz.

Sehrin her mahallesinde en az bir tane " Yemek Satici Merkezi" ( food hawker center) buluyorsunuz. Bu merkezlerde yukarida sozunu ettigim yemekler yanyana tezgahlarda hazirlaniyor. Bir tezgah en fazla iki-uc cesit yemek yapiyor, ondan bir parca corban, bundan biraz balik, sundan biraz salatan, sundan da icecek bir sey aldiniz mi yemek masaniz birlesmis milletlere donuyor.
Hare, methini cok duydugu " Balik Basi Kori" si icin Singapur'un Kucuk Hindistan mahallesine gitmemizi onerdi, oyle yaptik. Mahalledeki iki buyuk merkezde yanyana kuzey, guney, bati, yukari, asagi, ic, dis Hindistan'a ozgu yemekler bulmak mumkun. Ben Tandoori'den sasmadim, Hare balik basini ilk once fotografladi sonra afiyetle yuttu. Baska bir kelime bulamadim, bir dakika icinde butun tabagi bitirmeye yutma denir. Yutmasi biter bitmez "simdi de Cin Mahallesinde Fish Balls ( Balik yumurtalari) yiyecegiz" dedi. Takildim pesine. Balik yumurtasi, havyar degil, baliklari top gibi yapip unda kizartmislar sonra da ondan corba yapmislar. Yalniz populer bir sey olmali ki dar bir mekanda yanyana on dukkan birden satiyordu.
Cin Mahallesinin kaldirimlari geceleyin cok hareketli, gunduzden daha cok insan var etrafta. Mahallenin guney ucunda iki tane kapali yemek saticisi merkezi var, iste buralar 24 saat acik. Ozellikle balik urunleri cesitleri cok. Salamura veya tutsulenmis baliklari bir de izgaraya atiyorlar, sasirtici guzellikte bir meze oluyor. Adlari Cince oldugu icin umarim sormazsiniz.
Hare, her tezgahta yutacak bir seyler arandigi ve genelde buldudgu icin epeyce dolasiyoruz. Gece yarisindan sonra yiyecek yerimiz kalmayinca karnimiz Asya dolu hostele donmeyi beceriyoruz.
Karnimiz iyice doyduguna gore biraz daha kuzeye cikma zamani geldi. Kambocya'da gorusmek uzere....

1 yorum:

  1. Merhaba,
    Singapur'da yemekten bahsetmek aklıma gelmezdi. Belkide sizin karşılaştığınız gibi bir yemek ustası ile karşılaşmadığım için. Dünyanın en güvenli ülkesi olduğu için geceleri dolaşmanın çok güvenli olduğunu eklemek isterim.
    www.azgezmis.com

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...