"Angkor Wat" ismi belleklere oylesine kazinmis ki Kambocya deyince ilk akla gelenlerden biri bu dev tapinak-sehir. Kambocyaýa hava yoluyla geliyorsaniz iki seceneginiz var: Siem Reap ( ki Angkor Wat hemen yaninda) ya da Phnom Penh ( Baskent). Phnom Penhí sonraya birakarak Angkor Wat'tan Kombacyaýa girdim.
Angkor Wat cok genis olmasi, duvar ve kulelerdeki suslemelerin cesitlligi ve tapinaklari ele geciren dev agaclari ile biliniyor.
Khmer Imparatorlugunun en iyi devrinde insa edilen bu tapinak sehirde, tanri-kral'lar, yakin ailesi, rahipler ve sayisi 3000-5000 arasi degisen danscilar (ayni zamanda harem uyeleri) yasamis.
Tapinaklarin duvarlarinda dansci figurlerine sik sik rastlamak mumkun. Arada dinazora benzeyen kabartmalar da olsa dinzorlarin o zamanlar saray uyesi olmamasi gerek ( dinazorlar mi? 1 milyon yil kadar gecikmisler).
Tapinaklar bugunde dini oneme sahip ve kullanimdalar.
Rahipler ya da dua etmeye gelen Khmerler bu tarihi yapinin gunluk olagan ziyaretcileri.
Rahiplerin gorunumleri bana ne kadar ilginc geliyorsa benim taslarin uzerinde kendime iyi bir yere arayip fotograf cekme ugrasim onlara o kadar ilginc geliyor olmali.
Angkor Wat denince iki tapinak akla geliyor: birincisi silueti Kambocya ile ilgili ger posterde karsimiza cikan Angkor tapinagi , ikincisi Tomb Raider tapinagi. "Tomb Raider" filmine kadar pek populer olmayan bir tapinak Angelina Jolie'nin filmi sonrasi en cok ziyaretci ceken yerler arasina katilmis.
Ozellikle Koreli, Cinli ve Japonlar bu tapinagi gormeden Angkor Wat'tan ayrilmiyor.
Kalabalik olduklarina bakmayin hepsi filmdeki bir kapiyi cekmenin pesinde 30metre ileri gidin tek basinizasiniz.
Bu buyuk tapinka beni insan yapimi tarafiyla degil, doganin kendine ait olani geri almasiyla etkiledi. Insanlarin Angkor Watí terketmesi sonrasi banyan agaclari bilimkurgu filmlerinde herseyi saran yabanci virusler gibi taslarin uzerinde, arasinda, altinda, ustunde, kisacasi her yerde boy atmislar , atiyorlar. Binalarin yapilarinin icine oylesine butunlesmisler ki binalarin butun taslarini tek tek sokmeden tapinaklari agaclardan temizlemenin yolu yok.
Tapinaklar cok buyuk bir alanda 9 sayisinin etrafinda kurulmuslar. Soyle; bazi tapinaklarda dort koseli binalara cikan merdivenler 54 basamakli 5+4=9. Ve binalarin dort tarafinda basamak var 54x4=216 yani 2+1+6=9.
Kulelerdeki insan yuzleri ile unlu Banyon tapinaginda 54 kule var (5+4=9), ve tabi her kulenin dort yuzunde birer resim ( 54x4=216, 2+1+6=9). Bunlari yaptiran kral ayni zamanda 108'de hastane acmis (1+0+8=9).
Bunun yaninda Angkor'da cok basit bir mimari tarz kullanilmis. Kemerli yapilar bilinmedigi icin binalar genelde kucuk ve kisa. Ayasofya'da kemerli kubbe kullanimindan 500 sene sonra yapilan Angkor Wat'ta tek bir kubbe yok. Anlasilan o zamanlar teknoloji cok daha yavas yayiliyormus.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.