Seylan cayinin baskenti Nuwara Eliya ( Sri Lanka )

Nuwara Eliya, Sri Lanka'nin dunyaca unlu cayinin en iyisinin yetistigi sehir. Kandy'den sadece 80 km otede, elbette bir caylarini icmeden Sri Lanka'dan donmek olmazdi.

Yol seksen kilometre olmasina ragmen uzun 2.5 saat suruyor; Sri Lanka'da yollar hep insan dolu oldugu icin yolculuk yavas oluyor. Nuwara Eliya'ya ise tirmanmak zaman aliyor. Kandy deniz seviyesinden 500 metre yukarida iken Nuwara Eliya 1900 metre. Yol ilk once duz gidiyor, son 45 kilometrede duz duvara tirmanir gibi kivrila kivrila yesilin her tonunu comertce sergileyen cay bahcelerinin arasindan yavasca Nuwara Eliya'ya variyor.
Yol uzerinde bircok cay fabrikasi ve fabrikalara ait ekim alanlari var. Bu alanlarda genelde Tamiller calisiyor. Sri Lanka'da hep adini duydugumuz Tamil Kaplanlari ile ayni soydanlar ancak catisma ile hic ilgileri yok. Ayni soydanlar ama kuzeydeki Tamiller Sri Lanka'ya bin yil kadar once gelmisler ve haklarinin yendigini dusunerek silaha sarilmislar. Cay toplama ile ugrasan Tamiller -ki Tamil nufusunun cogunlugu - 19 yy da Hindistan'dan Sri Lanka'ya cay toplamalari icin getirilmis iscilerin torunlari. Hukumet kuzeydeki direniscilere destek verebilecekleri dusuncesiyle Nuwara Eliya'daki Tamilleri cok siki kontrol ediyor.
Sehir yuksek oldugu icin sicak mevsimde Sri Lankalikar icin bir tatil beldesi. Benim ugradigim yagisli mevsimde ise cogu zaman yagmurlu ve sisli idi. Geceleyin yatarken ikinci battaniyeyi uzerime aldim, halbuki Kolombo'da hicbir sey ortunmeden bile geceler cok sicakti.


Nuwara Eliya, eski Ingiliz yapilarini halen koruyor, bazen insan kendini Ingiltere'de hissediyor.

Sehrin en buyuk parkinin adi -Ingilizler yaptigina gore, elbette- Victoria. Guzel duzenlenmis, temiz ve halkin cok sevdigi bir alan.

Parka bakan bolgede Ingiliz mimarisine uygun insa edilmis evler ve yakinlarda zenginler icin ozel okullar var.
Ingilizlerin kurdugu golf sahasi, memurlar kulubu, ordu barakalari halen kullanimda.


Postane Ingilteredeki planlara uygun insa edilmis. Sehirde kullanilan posta kutulari ise 105 sene once Ingiletere'de insa edilmis ve halen kullanimda.
Nuwara Eliya'da uc dunya var, orta sinif Sri Lankalilar, az bir ucrete calisan ve kendilerine kuskuyla bakilan Tamiller ve Ingilizlerden kalan zenginlik ve aliskanliklari devralmis, elit bir tabaka. Uc film bir arada ayni seansta Nuwara Eliya'da.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...