Ateste Yuruyenlerin ve Guzel Tapinaklarin sehri : Kandy ( Sri Lanka )

Mesaleleri atesleyip ilk once kollarina ve vucutlarina surup atesle yikaniyorlar. Daha sonra alevleri agizlarina alip dilleriyle sonduruyorlar. Ve bu sadece hazirlik.

Biraz sonra iki kisi uc metrelik ici kor komur dolu bir mangali ortaya getiriyor. Korun sicakligini kenardan hissedebiliyorum. Ancak bu yakici sicaklik bile yeterli olmamali ki mangali yelleyip koru canlandiriyorlar. Kor kipkirmizi kesiliyor. Demin alevlerle yikanip hazirlananlar bu kez kor komurlerin uzerinde serin mermere basarcasina acelesiz geciyorlar. Hizlarini alamamislar ki geriye donup alvlerin uzerinde yurumeyi defalarca tekrarliyorlar.
Sri Lanka'nin Kandy kentindeyim. Kandy Yerel Sanatlar Kurumunun duzenledigi bu gosteri Kandy'de yapilan festivallerde gerceklestirilen oyunlardan bir kesit sunuyor. Ates danscilari bu gosterinin doruk noktasi ve kapanisi. Ates danscilarindan once Sri Lanka'nin cesitli bolgelerinden danslar icra ediliyor, bir kismi cok hareketli ve hatta akrobatik. Bir kisminda erkeklerin giysileri "zenne" kivaminda.
Butun gosterilerde ortak nokta dinmeyen davul temposu.
Kandy sehri Sri Lanka'nin ikinci buyuk kenti olmasina ragmen nufusu sadece 120,000. Sri Lankalilarin yuzde sekseni kirsal kesimde yasadigi icin sehirler cok kucuk. Kandy Sri Lanka'nin eski baskenti oldugu ve Budizmin Sri Lanka'da ilk basladigi yer olmasi sebebiyle onemli bir kent. Sehirde Buda'nin disinin korundugu tapinaga hergun binlerce "haci" geliyor. Kandy'nin ortasindaki suni gol sehre guzel bir goruntu ve sakinlik veriyor.


Buda'nin disinin korundugu tapinaga girmek icin iki guvenlik noktasinda tepeden tirnaga araniyorsunuz.
Ulkenin kuzeyinde halen savas devam ettigi icin onemli yerlerin bombalanmasindan korkuyorlar. Titiz olmakta da haklilar Sri Lanka'da en iyi korunan yapilarin yer aldigi Kandy ziyaret edilmeye deger bir yer.

Tapinagin hemen disinda tuk-tukcular musteri bekliyor, sehrin yakinindaki yerlere en ekonomik olarak tuk-tuk ile gidebilirsiniz. Bir tuk-tuk'u pazarlik becerinize gore saati 5-8 dolara kiralayip sehirde dolasabilirsiiz, ya da sadece kisa mesafeler icin 1-2 dolara sizi goturebilirler. Kandy'den sonraki duragimiz Sri Lanka'nin Rize'si, cay diyari Nuwara Eliya kasabasi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...