Makau

Makau, Avrupa'nin Cindeki ilk ve son somurgesi. 1500'li yillardan itibaren Avrupali guclerin ilgisini ceken Makau'ya 16.yy sonunda Portekizliler sahip olmuslar. 1999 yilina kadar Portekiz yonetiminde kalan Makau, Cin'in kendini yoneten serbest bir bolgesi. Makau'ya girmek icin Turklere herhangi bir vize gerekmiyor, ancak Cin vatandaslarinin vize almasi sart dersem yonetimin serbestligi biraz daha aciklanmis olur. Bolgenin buyuklugu sadece 30 kilometrekare.
30 kilometrekarede ne yapilir ki deyip gecmeyin. Gecen sene Makau'yu ziyaret eden turist sayisi 22 milyonu gecmis, yani Turkiyeden daha fazla. Neden mi? Makau, Asya'nin Las Vegas'i. Ozellikle 2001 sonrasi Cotai Strip ( denizin doldurulmasi ile elde edilmis bir mahalle- yukaridaki resim) uzerinde yapilan yeni kumarhaneler ekonominin her sene %13 ten fazla buyumesine yolacmis. Henuz kumarhane yatirimlari bitmemis durumda ve gelir olarak Las Vegas'i sollamis durumdalar. Yakinda Las Vegas'a Batinin Makau'su adi verilirse sasirmayin.
Makau'nun resmi dilleri Cince ve Portekizce. Sehir devletteki tum tabelalar iki dilde ve Portekizceyi de konusan hatiri sayilir bir nufus var. Sehrin tarihi mekanlarinda gezinirken "Avrupa'nin ortasinda niye bu kadar cok Cinli var?" diyeceginiz anlar geliyor. Sehrin eski kesimlerinde binalar ( yukaridaki resim- hava cok nemli, sisli gozikuyor -) bes alti kati gecmezken yeni yapilan binalar ekonomiye uyarak alabildigine boy atmislar.

Cin'in buyumesinin bir baska yuzunu gormek isteyenler Makau'da gorulecek ilginc onlarca yer bulabilirler. Hazir kucuk yerlere alismisken Makau'dan kucuk baska bir devlete daha gidelim mi? Tamam o zaman, simdiki duragimiz Bruney.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...