Hong Kong'ta guzel bir gun

content="20080919;14443600">

Hong Kong'ta bugun sizinle guzel bir gun gecirecegiz. Guzel bir kahvaltiyla baslayalim, Hong Kong'ta Hong Kong'lularin yaptigini yapacagiz. Sabah kahvaltimiz Dim Sum: buharda pisirilen ve pirinc ununa et, sebze, cerez koyulup sarilmasiyla yapilan bir nevi manti. Dim Sum az lokantalari her zaman dolu, hele haftasonuysa bir saate kadar kuyruk bekleyebilirsiniz. Biz o kadar kalabalik olmayan bir yerden baslayalim istiyorum, sehir merkezinde bira uzaklasacagiz. Kowloon'dan bindigimiz tren bizi yarim saatte Yeni Bolgeler'e getiriyor. Istasyona yakin caddelerde bir cok unlu lokanta var, yemek kalitesini isi sansa birakmamak icin iyice kalabalik olan birinde kuyruga giriyoruz, 40-45 dakika beklememiz gerekecek. Kisa bir yuruyus icin iyi bir zaman. Yeni Bolgelerin unlu oldugu bir konu dilek agaclari. Turkiyede evliyalara adakta bulunuyorlar, burada tanrilara dua edip dileklerini agaca asiyorlar. Uc tane dilek agaci yanyana , ikisi dinlenmeye alinmis: uzerlerine asilan dileklerden nefes alamaz hale gelmisler, simdi sadece agaclarin yanindaki tahtalara dilek asmak serbest. Sabah sabah gelenlere bakilirsa haftasonlari bir baska Hong Kong gelenegi de dilek yapmak.


Lokantada siramiz geldi, etli, tavuklu, balikli ve sebzeli dim sum'lari denedik. Lokanta daha da kalabaliklasti, daha sakin bir yere gidelim mi? Lantau adasindaki Tai Po balikci koyune ilk once metro sonra da bir otobuse binerek ulasiyoruz. Neyseki otobuste havalandirma var, disarisi yaniyor. Tabi birazdan koyu arsinlayacagiz , o baska. Koy meydaninda bot turu satmaya calisan balikcilari astiktan sonra carsiya ulasiyoruz. Cesit cesit deniz urunu hem taze hem kurutulmus olarak satiliyor. Hong Kong'lular daha cok kurutulmus olanlarina ragbet ediyorlar. Tek katli kucuk tenekeyle kapli evlerin arasindan koyun icinden gecen nehri denize dogru takip ediyoruz. Siriklar uzerine kurulmus evlerin balkonlarinda yaslilar uyusuk bir sekilde gelen gecenleri seyrediyorlar. Deniz yeni cekilmis olmali, bazi evlerin balkonuna bagli kayiklar kuma iyice oturmus. Aksama gelgit olup sular geri geldiginde, balkondan dogrudan kayiga atlayip denize acilmak mumkun olacak. Simdi ise kumda kayigi itmek guc ister. Nehrin agzinda kucuk bir Budist tapinagi var. Gunesten kacan bir aile agacin altina siginmis, beraber sarki soyluyorlar. Biraz oturalim burada, ne guzel esiyor. Hong Kong merkezinde binalar yanyana oldugu icin ruzgar hic yok. Koyde uc saat kadar kaldik, yeter. Siradaki yerlere gecelim mi? Koy merkezinden otobuse binip Buyuk Buda (Tian Tan) tepesine gidiyoruz.

Buyuk Buda yapimi 1993 yilinda bitirilen dunyanin en buyuk bronz Buda heykeli, Hong Kong'u tepeden goren yesillik buyuk bir tepede yer aliyor. Po Lin manastirida heykelin hemen yaninda. Tapinmaya gelenlerden daha cok guzel manzarasi icin gelen turist var. Heykelin yanina cikiyoruz, giris ucretine bir dondurma ve su dahil, iyi fikir. Golge bir yer bulup dondurmamizi yerken Hong Kong'ta boylesine yesil alan birakan planlamacilari icimizden tebrik ediyoruz. Heykel cevresinde ziyaretciler icin guzel bir tesis yapilmis, yeme icme mekanlarinda iyice soluklaniyoruz. Ogle yemegini gecte olsa yiyip teleferige dogru yuruyoruz. Buradan teleferik yolculugu yaklasik 20 dakika suruyor, kisa bir sey degil yani. Havadan patikalari ve sol yandaki havaalanindan kalkan ucaklari seyrederek agir agir deniz seviyesine suzuluyoruz. Keyifli bir yolculuk. Teleferik istasyonu metronun hemen yaninda

Hong Kong adasinda Central'da metrodan iniyoruz. Haftasonu Hollywood caddesindeki antikacilara soyle bir bakiyoruz, asil gelme amacimiz Man Mo tapinagini gormek. Hong Kong'lularin cok geldigi guzel bir yapi burasi. Icerisi yanan tutsulerden dolayi dumana bogulmus durumda gorevliler arada bir sonmeye yuz tutan tutsuleri disari cikarip sonduruyorlar, yoksa nefes almak imkansiz hale gelecek. Tavanda asili fenerler iceriye ayri bir hava veriyor. Man Mo'dan ayrilip Kowloon'a geciyoruz. Koprulerin altinda ve kaldirimlarda yolun iki metre yakininda sanki yesilligin ortasindaymis gibi piknik yapip sohbet eden Filipinli, Endonezyalilarin yanindan geciyoruz. Bu sehirde yaklasik ikielllibin hizmetci var ve cogu bu iki ulkeden geliyor, cok dusuk maaslarla calisan hizmetliler parasizliktan gidecek yer bulamiyorlar, kimisi gitarini alip gelmis, kimisi kaldirimda karaoke yapiyor. Isterseniz buyrun sizde karaokeye, memnun olurlar. Ogleden sonra kurulan ve butun gece acik kaldigi icin gece pazari adini alan “ Temple” caddesi pazarina gidiyoruz. Temple pazarinda yok, yok: 1 dolara tisortler, her turlu taklit mal, DVD ler, ayakkabilar, el isleri, cantalar. Esas musteriler yine turistler, fazla kalabalik olmadan pazarin el fali bakanlar kisina yuruyoruz. Iki sokak dolusu el falcisi tezgah acmis musteri bekliyorlar, bazilarinin onunde epey bir kuyruk varken cogunun musterisi yok. Onunde kuyruk olanlar iyi olmali. El fali bakanlar sokaginin sonunda Cin operasi soyleyenlerin oldugu bolum var. 20-30 metre arayla muzik gruplari toplananlara eski tur operalardan ornekler sunuyorlar. Burada daha fazla kalabiliriz, ilginc bir bolge ama acele etmemiz lazim: saat sekizde Hong Kong limani isik gosterisi var. Kowloon'da Tsim Sha Tsui metro istasyonunun hemen cikisinda deniz kenari yayalar icin genis bir yuruyus alani olarak duzenlenmis. Her aksam saat 8'de burada isik ve ses gosterisi var. Karsi kiyidaki 44 gokdelen isiklandirilmis, muzik esliginde degisik renklerle sanki dansediyorlar. Enfes bir goruntu. Dogal olarak Tsim Sha Tsui tiklim tiklim.

Tsim Sha Tsui'daki manzaranin uzerine bu aksam sadece daha iyisi cekiliebilir, Victoria tepesine cikiyoruz. Admiralty istasyonundan kisa bir yuruyusle tepeye cikan tramvaya variyoruz. 5 dakika icinde dunyanin en iyi gece manzalarindan biri ayaklarimiz altinda: Hong Kong adasi ve Kowloon'un parlayan isiklari ve aralarindaki deniz. Muhtesem. Cam kenarinda yer verebilen bir lokanta buluyoruz, guzel bir Hong Kong gununu iyi bir yemekle taclandiracagiz. Gun bitti mi? Tabii ki de hayir. Tramwayla asagi inip en yakindaki ayak masaji salonuna giriyoruz. Sehirde neredeyse her elli metrede bir bu salonlardan var, salonlar genelde oglenden sabah dorde kadar acik. Ayak masajini -refleksoloji- aci veren bir zevk olarak tanimlayabiliriz, tecrubeli bir masor ayaktaki noktalara baski uygulayarak kisa zamanda butun vucudunuzu rahatlatabilir. Yalniz su "ayaktaki noktalara baski uygulama" safhasi sizi koltugunuzda ziplatacak kadar aci verici olabilir. Masaj bitince iyice rahatlamis, ayaklarimiz yerden iki santim havada hostelin yolunu tutuyoruz. Herkese iyi aksamlar, yarin Macau'da gorusmek uzere.


content="16010101;0">

Not: Hong Kong fotograflarimin oldugu Sandisk kullanilamaz hale geldi, fotolar da gitti, dolayisiyla Hong Kong fotolari baska kaynaktan – HK Turizm Burosu web sitesine saygilar- .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...