Alisveris Olimpiyatlari Merkezi: Hong Kong

Alisveris olimpiyatlarina hosgeldiniz. Birkac saat sonra bu sehirdeki diger yedi milyon insan gibi sizde olumune alisverise giriseceksiniz, iyi olmak onemli degil dayanikli olan kazanacak. Ilk once biraz sahayi taniyalim.

Hong Kong dort ana bolgeden olusuyor: Hong Kond adasi, Kowloon, Lantau ve Yeni bolgeler. En kuzeyden baslayalim: yeni bolgeler. Yeni bolgeler adi sizi kandirmasin yuz sene once Ingilizler bolgeyi Cinlilerden kiralayinca bolgeler yeniymis, artik adi kaldi yadigar. Simdilerde sehirden uzak olmasi sebebiyle ( ki sadece 45 dakikada ulasiliyor) pek tercih edilmeyen bir bolge burasi. Sehir merkezine gore oldukca acik, rahat nefes alinacak parklari olan, hos bir bolge. Yeni bolgelerin yukarisi Cin, asagisi Kowloon. Kowloon'u hizlica tarif edeyim: Mahmutpasa esnafinin Levent plaza insanlariyla yanyana yasadigi ve calistigi bir sauna dusunun ve cok ama cok kalabalik yapin, ustelik herkes her an bir seyler satma pesinde olsun, kostursun: sokakta pijama ile dolasan insanlarin yaninda cizgili takim elbiseleri ile bankacilar, onun yaninda uluslararasi emlak sirketlerinde calisanlar, onun yaninda Afrika'ya mal goturmek icin gelenler, onun yaninda uzun entarileri ile hem sohbet eden hem de vitrinleri kesen Araplar, hepsinin yaninda 35 dereceyi gecen nem orani yuze az kalmis bir havada sicak sicak yemek hazirlayan atletleri fora etmis sokak saticilarini, kaldirima yayilmis gazete satanlari, buhar kazanlarinin ardinda bir deri bir kemik gorunen ahci yamaklarini koyun. Sonra da filmi iki kat hizlandirin, Kowloon boyle bir sey. Hani bazi seyler yasanmadan anlasilmaz ya, Kowloon'a gitmek lazim. Ozellikle aksamlari eglence mekanlari civari oylesine mesgul ve oylesine nemli ki gercek degil neredeyse. Insanin gulecegi geliyor, boyle bir kamera sakasi falan olmasin diye. Oylesine canli, oylesine hareketli , olumune nemli. Esas alisveris yerleri de burada.


Kowloon'un karsi kismi Hong Kong'a adini veren -eveeet- Hong Kong adasi. Bu ada Kowloon'un biraz daha derli toplu olani. Ana alisveris mekani Causeway Bay cevresi. Causeway Bay'de ayni zamanda yemek mekanlari bol, ne isterseniz ve ozellikle istemedikleriniz burada. Bazi yemekleri nasil kesfetmisler bilemiyorum. Ornegin kaplumbaga kabugu tatlisi denedim, halen anlamadigim seyler: 1) kabuk nerede , bu yumusak bir sey 2) ee bunda seker yok 3) icinde kahve yoksa niye kahve kokuyor ( ki zaten ben ne oldugunu bilmeden kahveli kek diye almistim) 4) kaplumbaga kabugundan tatli yapmak kimin aklina niye geldi? 5) peki niye kendimi durduramayip baska bir tatli daha deniyorum ve garsonun anlatmakta gucluk cektigi deniz hayvani bir tatlida ne ariyor ve ben niye gidip bunlari buluyorum? . Eli yuzu duzgun hostel ariyanlar bu yakaya gecebilirler. Hong Kong'da ulasim her saat cok kolay , metro yakininda bir yerde yatacak bir yer bulursaniz uzakligina bakmayin.

Hong Kong adasinin bati tarafinda en buyuk ada, Lantau var. Lantau'nun hemen hepsi yesil alan olarak ayrilmis. Hong Kong'un gurultu patirtisindan kurtulmak isteyenler bir otobus bileti ile kendilerini ufak balikci kasabalarinda yemek yerken bulabilirler. Bu kadar kalabalik ve sikisik bir sehrin yaninda genis yesil alanlarin olmasi cok guzel bir sey.

Ehh, sahayi uc asagi be yukari biliyorsunuz, artik alisverise baslayabilirsiniz. Cin gelenlerden vize istiyor, Hong Kong'da Cin ama istemiyor, cunku burasi Cin'in ticaret kapisi. Bir nevi serbest bolge, Cin'in uretim sanayinin gosteri odasi. Akliniza ne gelirse satin alabilirsiniz burada, sokakta saat satmak icin sizi ceviren adam size isterseniz tek saatin fiyatini yada ayni saati kiloyla aldiginizdaki fiyati veriyorsa bu adamlar ticarette ciddiler demek, merak edenlere uyduruk bir saat 2-3 dolar, kilosu 45-60 Usd arasi, dileyenler tonla alabiliyor. Ayni durum gozluk cerceveleri icinde gecerli, girdiginiz kucuk bir handaki tek tezgahlik bir dukkan isteyenlere kilo ile gozluk cercevesi satiyordu ve basi bayagi kalabalikti.

Bilinen markalarin gercekleri sehire dagilmis onlarca alisveris merkezinde rahatca bulunuyor, ayni markanin taklidini arayanlar ise gece acilan pazarlara gidebilirler. Hadi siz alisverise koyulun ben de surada ananas sosunda tavuk ayakli ve yumurtali balik basi yiyeyim ( bir ismarladigim seyin icinde ne oldugunu ilk once soracam).

Yarin, guzel bir Hong Kong gunu nasil olur onu yazacagim, ama ilk once alisveris olimpiyatlarinin bitmesini bekleyelim olur mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...