Canli Muze: Sarawak Kultur Koyu, Kuching

Sarawak Kultur Koyu, Kuching kentine bir saat uzaklikta ormanin kenarina kurulu. Koyde Borneo'da yasayan 8 buyuk etnik grubun yasamlari "sergileniyor". Yasam nasil sergilenir mi? Anlatmasi zor. En iyisi gelin evlere beraber girelim.

Adimlarimiza dikkat edelim biraz, Melanau'lara ait evlerin merdivenleri biraz dikce.


Evler, kabilelerin yasadigi bolgelerin ozelliklerine gore degisiklikler gosteriyor. Ornegin asagidaki "uzunev" pirinc uretimi yapan ve duz alanlarda yasayip arada su baskini ve diger kabilelerin saldirisina ugrayan kabilelere ait. Yerden yuksek giris hem suya hem dusmana karsi savunma sagliyor, tabi merdivende oyle. Evin icinde kabileye ait bireyler gunluk yasamlarina devam ediyor. Bunun icin kendilerine maas odeniyor.
Yemeklerinin bir kismi evde pisiyor. Isterseniz kucuk bir ucret karsiligi siz de tadina bakabilirsiniz. Ev sahipleri sizi iceride dolastirip hayatlarini anlatiyorlar, sorularinizi cevapliyorlar. Yeterince vakit gecirdiniz mi? Yandaki eve misafir gidebilirsiniz.

Burada el sanatlari ile ugrasan bir kabile uyesi susleme yapiyor. Denemek ister misiniz? Hadi simdi bicakla oynayip bir yerimi kesmeyeyim dediniz, o zaman bir seyler daha yiyin.
Ya da siradaki baska bir eve daha ugrayin.
Hiim, biraz daha yemek. Bu koyun insani doyurucu bir etkisi var.
Aksamustu Borneo folk danslarinin tanitildigi bir gosteriye ugrayabilirsiniz. Mesela asagaki dansci kafatasi avcisi Iban'lardan.
Son derece hareketli baska bir dans ise sadece hasat toplama zamani ( Haziran) yapilan Dawai dansi.
Artik aksam oldu, sehire geri donme zamani. Yine bekleriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...