Borneo Bako Milli Parki

Borneo'nun bati ucunda Bako Milli Parki maymunlari ile unlu. Parkta uc cesit maymun yasiyor: nesli tehlikede olan ilginc uzun burun yapisina sahip probiscus, bu bolgede cok rastlanan makak ve gumussirt.

Bako milli parkina karadan yol yok. Bako pazarinin onunde bir tekne kiralamak gerekiyor. tekneye binerken dikkatli olunmasi gerekiyor dengenizi aman kaybetmeyin cunku tuzlu su timsahlari var.

Su uzerine kurulu balikci evlerinin yanindan gecerek denize dogru ilerliyoruz.

Biraz ileride evlerini gordugumuz balikcilari is uzerinde goruyoruz. Gelgitlerde balik yakalamak icin kullandiklari aglari onarmakla mesguller.
Yirmi dakikalik bir yolculuktan sonra gokyuzunun agaclardan zor gorundugu oldukca nemli ve son derece yesil yagmur ormanina variyorum.
Orman icinde butun gun surecek bir patika secip yurumeye basliyorum. Park gorevlileri karanlik basmadan gelinmesi konusunda butun ziyaretcileri siki siki tembihliyor.

Agaclar sanki benim gibi terden siriksiklama olup tutunacak yer arayanlara el vermek ister gibi binlerce kokunu yola sermis.
Yurumeye basladiktan on dakika sonra agaclarda probiscus maymunlarini goruyorum. Probiscuslar cekingen bir tur, dallardan inmeden uzaktan yuruyusculeri seyretmeyi tercih ediyorlar. Ancak yarim saat otede karsilastigim makak maymunlarinda durum tam tersi, bu merakli tur neredeyse objektifin icine girecek.

Park icinde bes-alti saat dolastiktan sonra kiyiya geri donuyorum. Gelgitle sular epeyi cekilmis, dort saat once gordugum adacik simdi kara olmus.
Yolda gumussirt maymunlari dinlenirken buluyorum. Oylesine yayilmislar ki. Yol vermeye niyetleri yok gibi. Yarim saat kadar dinlenen maymunlara bakip -aslinda caktirmadan soluklaniyorum, cok nemli ve sicak- fotografliyorum.

Denizin yanindayken pacalari sivayip biraz serinleyeyim diyorum, sansima orada tabelalari boyayan park gorevlisi mudahele ediyor: " suyun dizkapagina geldigi yerlerde timsahlar var, istersen park merkezinde serinle". Onerisini hemen kabul ediyorum.Park merkezine donuste onlarca maymunu ziyaretciler arasinda gorunce sasiriyorum.


Geri donmek icin kafeye toplanan ziyaretcilerle maymunlar arasinda kedi-fare oyunu oynaniyor. Yalniz burada kedi rolunde maymunlar var. Kafede yemek yiyen, bir sey icen musterinin dort besi birden yaklasiyor, musterinin dikkati dagilinca maymunlardan biri masaya firlayip sasirtici bir hizla ne varsa caliyor: kola, biskuvi, yemek, gozluk vb.Maymunlarin sodali icecegi bu kadar sevdigini bilmezdim dogrusu. Ya da biskuviye olan duskunluklerini.
Icecegime iki elle sarilip sirt cantami bacaklarim arasinda garantiye aliyorum. Ne olur ne olmaz, ne de olsa Bako milli parki hizli maymunlarin mekani.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...