Bruney Sultanligi

Bruney Sultanligi Borneo adasinda tek komsusu Malezya olan dortyuzbin nufuslu kucuk bir devlet. Bruney kucuk olmasina kucuk ama gelir bakimindan dunyanin onde gelenlerinden: petrol ve dogalgaz kaynaklari ulkenin refah seviyesini yukseklere tasimis. Bruney Sultani uzun sure kisisel servetinin buyuklugu ile dunya basinini mesgul etmisti. Ulkede egitim , saglik hizmetleri ve hacca gitmek bedava. Sultanlik, kendi gelistirdigi muhazafakar bir Islam modelini din olarak secmis, dinin koruyucusu olarak Sultan konmus: yani hem devlet hem din'in basi sultan.

Bruney'in baskenti Bandar Seri Begawan. Su ismi iki kere ard arda ayni sekilde soylemeyi henuz beceremedim, en iyisi BSB diyelim.

BSB'nin merkezi oldukca kucuk. Sehrin neresinden bakilirsa bakilsin hemen goze carpan yapinin yanindan dolasmaya baslayalim.



Sultan Omer Ali Seyfettin camii altin kubbesiyle gunun her saati paril paril.


Su anki sultan Hassan al Bolkiah'in resimleri sehrin her dukkaninda ve her acik alaninda goze carpiyor. BSB kucuk oldugu icin trafik her zaman rahat.


Gunun en yogun saatlerinde bile sokaklar bos.


Sehir merlezinde modern yapilarin yani sira eski binalar ve bolgeler de var. Bunlardan acik pazara kopru ile ulasmak mumkun.


BSB nemli ve sicak. Hele ogle saatlerinde yereller bile guneste kalamiyor.
Bruney'deki kadinlar muhafazakar oldiklari icin kapali ama cok renkli giyiniyorlar.

Yarin BSB'nin cok ilginc bir mahallesine, su sehri Kampung Ayer'e, gidecegiz. Gorusmek uzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...