Tokyo Yeni Gelisen Bilimler ve Inovasyon Muzesi

Tokyo'nun Odaiba mahallesinde hukumet yeni is alanlari yaratmak icin denizi doldurup buyuk kamu projelerine girismis: bolge mimarlarin oyun alani haline gelmis. Kimisi ilginc, kimisi hukumetin istegini -yani para harcamak- yerin getirmekten baska ise yaramiyor. Odaiba'daki onca yapi arasinda bence en ilginci Tokyo Yeni Gelisen Bilimler ve Inovasyon Muzesi idi. Binanin disindan bahsetmiyorum, sergiler son derece iyi duzenlenmis. Degisik bilim alanlarinda yenilikcilik -inovasyon, ikisi de ayni anlam- calismalarini tarihsel olarak siralamis.

Muzeye gelenler isterlerse cesitli kimya ve biyoloji deneylerine katilabiliyorlar. Japonya'nin her yanina yerlestirilmis sismograflardan aninda bilgi alip duvara yansitan bir sistemde kuyruk vardi, Istanbullu olup depreme ilgi duymamak olur mu? Japonya'da o anda olan tum yer sarsintilarini ve gecmisteki bazilarini veritabanindan cekerek dev ekranda gosterebiliyorsunuz, Ingilizce olarak teknolojini gelisimi anlatilmis ve videolarda ek bilgi de veriliyor.
En fazla ilgi ceken yerlerden biri Sanal Gerceklik laboratuari. Burada ziyaretciler gozlukleri takip degisik ortamlarda yurumeyi simule edebiliyorlar.
Japonlarin robotlara karsi inanilmaz bir ilgisi var. Zaten bu sayede su an dunyada robotlar konusunda en ileri olanlar onlar.Muzenin degisik bolumlerinde eskiden yapilmis robotlar gosteri yapiyprlar, bazilarini siz de test edebiliyorsunuz. Ustteki robotlar cok kisitli islemleri gerceklestirebiliyorlar.
Robot teknolojisinde inovasyon ornegi olarak sadece tekerlekle hareket edebilen iki ustteki modelden, yuruyebilen bir ustteki modele gecis ve en sonunda yurumede insani taklit edebilen Asimo isimli bu robot ornek veriliyor. Japonlarin inovasyon calismalari kulturlerinden gelen kaizen'den etkilenmis, yani buyuk sicramalar yerine kucuk ama devamli gelismeler. Ornegin Japonlar teybi bulmadi ama walkman'i kucultenler ve yillar icinde neredeyse kaset boyutuna getirenler hep onlar.

Asimo, Japonya'da unlu bir robot, hayranlari var!


Tokyo Yeni Gelisen Bilimler ve Inovasyon Muzesi ile ilgili daha cok bilgi icin
http://www.miraikan.jst.go.jp/e/exhibition/index.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...