Paraisito toplumu: Evlenmekten vazgecen milyonlarca Japon kadini

Japonya'da evlilik ozellikle kadinlar icin zor bir kurum. Geleneklere gore kadin evlendiginde cocuk bakmak icin eve kapaniyor, ya da daha kotusu hem calisip hel cocuga bakiyor. Baba genelde gece 11'den once eve gelemiyor, cunku ya calisiyor ya da is yemeklerine gidiyor. Yani cocuk olduktan sonra Japon baba ortalikta gozukmuyor. Bunun ustune bir de ilk erkek cocugun esinin erkegin annesine bakma zorunlulugu var. Ortada olmayan birinin annesine ve cocuguna bakma zorunlulugu Japan kadinlarina dogal olarak cekici gelmiyor. Onlarda evlenmiyorlar, bir nevi sosyal grev. Erkeklerde geleneksel rolu ustelenebilecek bir es bulana kadar evlenmiyorlar, sonucta Japonya'nin nufusu dusmeye devam ediyor.

18-34 yas arasi Japon kadinlarinin beste biri parasal gucu varken daha rahat oldugu icin aileleriyle yasamaya ve anneleri tarafindan bakilmaya devam ediliyorlar. Japonlar bunlara bir isim bulmus : Paraisito ( Parazitler). Kira ve yemek masraflari ortadan kalkinca kendilerine harcayacak cok para kaliyor. Iste bu nedenle Japonya'nin her yaninda super luks markalar peynir ekmek gibi satilmaya devam ediyor: genc, bekar, parasi bol kadinlar bir cok kalbur ustu markayi ulkeye cekmis. Louis Vuitton'un dunyadaki en buyuk magazasi Fransa'de degil, Tokyo'da. Kadinlarin %60'i uygun es bulamadiklari icin evlenmediklerini belirtiyorlar, erkeklerin ise uste biri ayni goruste. 18-34 yas arasi erkeklerin yarisi haytalarinda hicbir sekilde ( kisa, uzun sureli, sadece platonik ya da sadece fiziksel) kadin olmadigini soyluyorlar. Kadinlarin ise %40'i ayni durumda.

Japon ailelerinin %70'inde stres ile ilgili sorunlar var. Ailelerin %25'inin bir uyesi agir depresyonda. Depresyon ve psikologa gitme toplum tarafindan asagilandigi icin genelde gizli tutuluyor.

Kadinlarin beste biri Japonya'nin cocuk buyutmek icin uygun biir yer olmadigini soyluyorlar. Japonya dunyada en dusuk dogum oranlarindan birine sahip. Ve en son on senede en yuksek bosanma oranlarindan birine sahipler: her uc evlilikten biri ilk senede bosanmayla sonuclaniyor.

Modern Japon toplumunda yasamak ister miydiniz? Japonlar istemiyor da...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...