Japon'a Japon'dan baska yoktur dost nimeetttttt

Japonya, 1998 yilinda Nagona'da Kis olimpiyatlarina ev sahipligi yapiyor. O sirada dogal olarak ulkede kis sporlarina ilgi artiyor. Yabanci kayak ureticisi firmalar mallarini Japonya'da satmak istiyorlar. Japon ticaret bakanligi cevap veriyor: “ yabanci kayaklar Japon karinda iyi kayamaz, ithalat yasaktir”. Bu zeka dolu cevap saka falan degil, daha sonra Japonya bu konuda Dunya Ticaret Orgutune sikayet ediliyor, orada da ayni savunmayi yapiyorlar.

Bu kucuk olayda Japonlarin garip israri aslinda dunyadan ne kadar farkli olduklari konusundaki samimi inanclarindan kaynaklaniyor. Japonlar d buyuk oranda bir “yabancilardan korku - xenophia-” var. Japonlar uzun sure tek irk, tek millet olarak bir adada yasadiklri icin sosyal olarak her turlu yabanciya kuskuyla bakmaya kosullanmis durumdalar. Bu sosyal korkuya ek olarak tarihsel iki neden daha var. Japonya uc yuz sene kadar kapali kalan bir ulke; bu zaman icinde ulkeye ayak basan yabancilar oldurulmus ya da daha kiyiya cikmadan gemileri top atesiyle karsilanmis, ulke disina cikip geri donen Japonlar digerleriyle konusamadan oldurulmus. Ikinci nedeni ise Tokugawa sogunlugu zamaninda butun Japon toplumu bes ailelik kumelere bolunmus, bu kumedeki herhangi bir kisi suc islerse butun bes ailenin tum bireyleri ayni cezaya carptirilmis. Kume mensuplari suc islenmesini engellemek icin hem birbirlerini hem de disaridan gelen yabancilari cok siki takibe baslamislar. Tabi ne kadar az yabanci gorurlese o kadar iyi cunku kendi arkadaslarini kontrol edebiliyorlar ama yabancilari edemiyorlar.

Anlattigim bu korku halen var, Tokyo'da karsilastigim bir Turkle konusurken Japonya'da yasayan Turklerin durumunu sordum, anlatti: “ Japon kani tasimiyorsaniz asla iclerine giremezsiniz, yirmi yil otuz yil kalin, yine de yabancisiniz. Diyelim bir Japonla evlendiniz, cocuklariniz oldu. Dogal olarak Japon pasaportlari oldu. Ama Japonlara gore %100 Japon kanindan gelmedikleri icin dislanacaklar, mesela buyuyunce asla bir Japon firmasinda yonetici olamayacaklar, cunku yonetici pozisyonlari Japon kanina ayrilmistir” .

Japonya icinde seyahat ederken bir cok Ingilizce ogretmeni ile karsilastim, Japonya ve Kore'de bircok okul anadili Ingilizce olan ogretmenleri getiriyor. Okullar Temmuz sonu gibi sona erdiginde binlerce ogretmen evlerine donmeden once son bir kez ulke icinde seyahat ediyorlar. Kaldigim her hostelde en azinda bir ogretmen vardi, onlara Japonya hakkinda bayagi cok soru sordum, cok sey ogrendim. Mesela, Japonlarin yabanci korkusu ile ilgili sorular sorunca gocmenlerin durumunu ogrendim. Japonya'da 1910'dan sonra Kore'den zorla getirilen ve emek gerektiren zor islerde calisan Koreli isciler halen yasiyor. Sayilari 600,000 buluyor, buyuk cogunlugunun geldikten yaklasik bir asir sonra bile Japon pasaportlari yok. Olanlari da yonetici olamiyor, iyi pozisyonlara gelemiyor.

Japonya'da nufus dustugu ve hizla dusmeye devam edecegi icin yabanci eleman calistirma zorunlulugu dogmus. Hukumet careyi Japonya'dan 19.yy da goc eden Japonlari geri cagirmakta bulmus. Brezilya ve Sili'deki Japonlarin geri donmesi tesvik edilmis. Geri donenler bin pisman. Bir kere Japonya'daki takma adlari 'muz” : disi sari ici beyaz adamlar. Iyi isler bulamiyorlar ve cocuklari okulda en fazla hirpalananlardan ( diger ogrenciler tarafindan). Yaklasik yirmi sene icinde Japonya sosyal emeklilik sistemi bu haliyle emeklilere bakamayacak hale gelecek, yabanci isci getirmek bir zorunluluk haline gelecek. O zaman ne olacak merak ediyorum. Gerci Japonlarin robotlara olan duskunlugunu bilmeyen yok ama onlarda her isi yapamaz ya. Yoksa Japonlarin robotlara duskunlugu yabancilarin yerine is yapabileceklerinden dolayi mi? Japonlarin yabanci olan seylerden hazzetmemesinin bir yan etkisini ATM kartlarinda gormek mumkun. Tokyo disina ciktiginizda buyuk bankalarin ATM'lerinde bile kartiniz calismayabiliyor. Ekranda cikan aciklama soyle "bu ATM'de yalnizca Japonya icinde verilen VISA kartlari calisir, yurtdisindan aldiginiz kartlar icin baska alternatifleri deneyiniz". Kucuk kasabalarda ATM kartiniza guvendiyseniz yandiniz, buyuk sehirlerde bankalardan para cekemezseniz buyuk zincir otellerin ( Hilton vs) birine girin. Buyuk otellerin birinde lobideki ATM, benim Japon olmayan asagilik yabanci kartimi bile kabul etti. Yabanci sevgisi konusunda biz de biraz sabikaliyiz, malum bir Turk dunyaya bedel ama Japonlar kadar degil. Neyse biz sarkimizi soyleyip, Tokyo sokaklarini arsinlamaya devam edelim. Japon'a Japon'dan baska yoktur dost nimeetttttt.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...