Yoldan Portreler: ismiyle titreten Tito Castro


Tito Castro, Isla Taquila´da bizim rehberimizdi. Ilk once herkes gibi isminin nereden geldigini sordum. Babasi sosyalizme gonul vermis. Diger kardesinin adida ¨Fidel Castro¨. Buna karsilik Tito´nun politika ile hic ilgisi yok. Alti ay turist rehberligi yapip, alti ay koyunde yasiyor. Koyde yapacak isleri erken biterse turizme daha cok vakit ayiriyor. Kendisinin etnik kokeni Aymara, bununla gurur duyuyor ve kulturunun yok olmamasi icin calisiyor.


Koy meydaninda otururken kendisine sordum.


- Tito, sence hayattaki en onemli uc sey nedir?


- Sana eski Inka kanunlari ile cevap vereyim. Ama sua (calma), ama quella (yalan soyleme) ve ama llulla (tembellik etme). Binlerce yillik kanunlar ama toplum yasaminin temeli, halen gecerliler. Ilerideki binlerce yil boyunca gecerli olmaya devam edecekler. Bu uc kanun cok onemli cunku insanca yasamak istiyorsak bu kanunlara tam olarak uymak zorundayiz. Biz bir ara bunlari unuttuk, Latin Amerika´nin bu hale dusmesinin sebebi de budur zaten.


- Peki, hayatta ogrendigin en onemli sey nedir?


- Kendimi butun kimligimle kabul etmek. Ben bir Aymara ýim. Bakma burada batili giysilerle karsindayim, koyumde oyle degil, geleneksel giysilerle dolasirim. Bir ara yurtdisina gidip orada calismak istedim, daha cok para kazanmak, sizin gibi daha cok esya sahibi olmak icin. eee, gitsem ne olacak? Amerika´da . Ispanya´da tuvalet temizleyecegim. Niye? Ben kendi toplumumda, bir Aymara olmayi ve bundan gurur duymayi ogrendim. Ondan sonra hayat kolaylasti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...