Guney Amerika'da son duragim: Santiago ( Sili)


Ogrenciler ogretim harclarini protesto etmek icin yuruyorlar, tepeden tirnaga zirhli polisler bellerinde gaz maskeleri ogrencilerin karsisinda bekliyorlar. Iki sokak otede su sikan panzerler pusuda, ogrenciler gelirse iyice islanacaklar. Esnaf ve halk ilgisizce polisin ve protestocularin yanindan geciyor. Aksama daha iyi, daha fazla demokrasi istemi icin bir konserin ve katilan unlu solcu sarkicilarin resimleri duvarlari susluyor. Tip fakultesi duvarlari sosyalist genclik tarafindan kapitalistlere sovmek icin kullanilmis. Otobuse yetismek icin insanlar kostururken ayakkabi boyacilari gecenlere “parlatalim mi?” deyip duruyor. Isportacilarda mendil, sapka, eldiven, sakiz, seker, vb bir suru sey var. Ara sokaklardan birine giriyorum, sadece muslukcular var, yandaki sokakta perdeciler, yandaki sokakta ayakkabi tamircileri. Bu kadar tanidik goruntulerin oldugu yer aslinda bize oldukca uzak, Santiago'dayim. Santiago, Silinin baskenti, ekonomik ve kulturel baskenti. Oyleki Sili Santiago'dur, Santiago Sili'dir halkin diline yer etmis bir deyim.

Santiago'nun dogusunda And daglari var. Kafanizi kaldirdiginizda And daglarinin karli tepeleri sizi selamliyor, hava kirliligi izin verdigi olcude. Sehrin buyukce, modern bir metrosu, iyi bir ulasim altyapisi ve her buyuk sehirde oldugu gibi is gidis gelislerinde insani cildirtan trafigi var. Basbakanlik ve Disisleri konutlarinin yeraldigi Anayasa, Ozgurluk ve Italya meydanlarinin cevresi tamamiyla yaya yolu ve guzel duzenlenmis. Sehrin ana alisveris caddeleri buraya yigilmis durumda. Bize benzerliklerinin yaninda elbette bir cok farkliliklari var, ama benzerlikleri debayagi fazla. Ek olarak sokakta yuruyen ortalama bir Sili'liyi alip Turkiye'de sokaga koysam kimse yabanci oldugunun farkina varmaz.

Biraz da sehrin icinde soyle bir secmece yaparak turlayalim.

Pino Nio, Bellavista mahallesinde geceleri yeme icme mekani, yerel halkin tercih ettigi bu mekan her daim dolu. Kaldirima atilan masalarda gecenin gec saatlerine kadar eglence suruyor. Caddenin ucuna dogru tatlicilar masadan yeni kalkanlarin seker ihtiyacini karsilamak icin siralanmislar, gorunuse gore cok ama cok seker lazim.

San Lucia, sehir merkezinde bir kayanin tepesine kurulmus eski bir kalenin kalintilarinin uzerine yapilan yenice binalar ile kucuk ve guzel bir parktan olusuyor. Darwin buraya ugradiginda neler gordugunu yazmis, o da San Lucia'da sunumda.

San Cristobal, Santiago'nun nefes aldigi yer. Merkezden teleferik veya finukeler ile kolayca ulasilan bu tepeyi tam dolasmak alti saatimi aliyor. Asagida sehrin kirli havasi And daglarini gorunmez kilarken en azindan bu parktan manzaranin tadi cikiyor.

Ana alisveris caddesinin yanindaki “ Ana Market” in ilk binasi Cicek Pasaji tadinda balikcilarla dolu. Irmagin otesindeki kapali pazar yeri ise hemen her yiyecegin diger magazalara gore ucuza bulunabilindigi tezgahlardan olusuyor.

Sonuc olarak: Santiago, kolay yasanip gezilebilecek buna karsin fazla akilda kalmayacak guzelliklere sahip bir kent.

Santiago, Guney Amerika'daki -simdilik- son duragim. Bes ay once ABD'den baslayip, Karayipler, Orta Amerika uzerinden Guney Amerika'ya inerek suren dunya gezim , simdi Yeni Zelanda'dan devam edecek.. Hadi daha cok gezelim :)

Mp3'de bir doz Gotan Project hemen arkasindan iki doz Stadium Arcadium ( Red Hot Chili Peppers), yemeklerden sonra bol Casillero del Diablo ile.

4 yorum:

  1. ya arkadaslar ben şilinin adını cok duyuyorum ve gitmek istiyorum ama nasıl giderim kacpara gerekir hersey için gidip gelen varsa bi yardımcı olun msn adresım : matali45@hotmail.com

    YanıtlaSil
  2. ya arkadaslar ben şilinin adını cok duyuyorum ve gitmek istiyorum ama nasıl giderim kacpara gerekir hersey için gidip gelen varsa bi yardımcı olun msn adresım : matali45@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşlar; Şili'ye gitmek istiyorum. Acaba bana yardımcı olur musunuz?? İş imkanı nasıldır..Hayat pahalı mıdır.. Ayrıca dil de öğrenmek istiyorum orda. msn adresim: sunguralp84@hotmail.com

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar ben Şili'ye gitmek istiyorum.. Orda hayat pahalı mıdır.. İş imkanı var mıdır.. Ayrıca orda dil de öğreneceğim. Yardımcı olursanız sevinirim.. msn adresim : sunguralp84@hotmail.com

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...