Yoldan portreler: ic savas atlatmis cift, Hector ve Maria



Hector ve Maria, Hector altmis yaslarin sonuna yakin, Maria ise basinda. Hector ulkesinde taninan El Salvadorlu bir doktor, Maria evhanimi. Iki cocuklari, iki de torunlari var.

Maria cok konuskan. Turkiye'den oldugumu ogrenince bana Goreme, Topkapi sarayi, Efes, Pamukkale'ye gittiklerini anlatiyor ve arada Turkce uc bes kelime konusuyor. Bu kadar cok sey hatirladigini gorunce
“yakinlarda gittiniz ulkeme herhalde” diyorum.
Guluyor .“ Onuc sene dokuz ay onceydi”.
“ Bu kadar seyi nasil hatirliyorsunuz, ben dun ne yedigimi unuttum”
“ Aslinda ben degil Hector bu konuda daha iyidir” deyip esini gosteriyor ve ekliyor “ Hector, kalp doktoru'da hafizasi iyi olmasi lazim”.

Daha sonra Maria'dan Hector'un aslinda El Salvador'un en taninan kalp doktorlarindan biri oldugunu ogreniyoruz. Maria kocasini methettikce Hector “ Maria, gittigimiz her yerde boyle yapiyor benim fahri basin danismanim” diyor.

Sohbet ilerledikce Maria El Salvador'daki ic savasi ve oniki sene suren bu savasta nasil yasadiklarini anlatiyor. Bir keresinde gerillalar Maria, cocuklar ve hizmetciler evdeyken evi basip herkesi bir odaya kitlemisler. Maria'yi yanlarina alip her odayi dolasip satilabilecek herseyi almislar. Sonra Maria'ya “ yapacaklarimiz icin uzgunum” diyen gerilla lideri silahini cevip Maria'nin kafasina dayamis. Oldurulecegini anlayan Maria feryat figan aglamaya baslamis ve kimseye evin soyuldugunu soylemeyecegini , herseyi kendisinin verdigini ve yuzlerini kimseye soylemeyecegine tanri uzerine yemin etmis. Gerillalar ev halkini duvar dibine yuzleri duvara donuk olarak dizmisler. Silahlarini doldurmuslar. Evdeki 7 kisiyi vurmak uzerelerken gerilla lideri Maria'yi cevirip yuzune uzun uzun bakmis “ sozunu yerine getirmezsen, nerede oturdugunu, cocugunun okulunu, kocanin hastanesini biliyoruz, kimseye soylemek yok” deyip gitmisler. Maria olayi anlatirken her ani yeniden yasiyor gibiydi. Hector ise Maria anlatirken elinden tutup ona destek verdi.

Yemek sirasinda malum sorularimi onlara da sordum.

-” Maria ve Hector, sizce hayatta en onemli uc sey nedir? Ayri ayri cevap verirmisiniz? ”

Maria: “ Birincisi Tanri. Cunku o gun bizi kurtaran Tanriydi, baska bir sey degil. Yoksa adamlar niye dursun? “
Ben: “ Hector sen diyorsun?”
Hector: “ Maria'ya katiliyorum.”
Maria: “ Ikincisi aile. Cocuklarin olmasi , onlara bakman, iyi olmalarini saglaman cok onemli. Yaslilarimiza bakmamiz onemli.”
Hector: “ Maria'ya katiliyorum.”
Maria: “ Ucuncusu ise sevgi, digerlerine karsi duydugumuz sevgi bize yasama baglar”
Hector: “ Buna da katiliyorum ama bir ekleme ile. Birini sevmek onemli ama iyiligini istemek daha onemli. Yani koruyan kollayan sevgiden bahsediyorum”
Maria: “ Hector, iste bunun icin iyi bir doktor” . Uzanip yine el ele tutusuyorlar.

- Peki hayatta ogrendiginiz en onemli sey nedir?

Hector: “Severek isteyerek hizmet ederek vermek cok onemli. Madem bir sey veriyorsun gercekten deger vererek yapmak lazim” .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...