Sazlardan yapma adada yasayanlar: Uros ( Peru)



1994 yilinda ilk defa bir CD calarim oldu, ondan once hersey kasetlerde idi. CD calari ve getirdim, ses kalitesini methettikleri icin hemen denemek istedim. Eeee CD calarimiz varda CD miz var mi? Yok. Hemen cikip en yakindaki muzik dukkanindan bir CD aldim. Ilk aldigim CD nin acilis parcasi ¨Lago Titikaka¨. Neredeymis bu diye acip atlasa bakmistim, o zaman gidip gormeli surayi demistim, yollarimiz ancak kesisti.

Titikaka golu 3800 metre yuksekliginde yeraliyor ve Guney Amerika´nin en buyuk golu. Golun kiyilari Peru ve Bolivya´da ( her ikiside golun Titi´si bizde Kaka´si sizde kalmis diye iyi tarafin kendilerinde oldugu iddiasinda).

Titikaka uzerinde en fazla turist ceken yerlerden biri Uros bolgesi. Uros´ta bugun itibariyla sazlardan yapilma 46 ada uzerinde yaklasik 2000 kisi yasiyor. Kara varken neden sazlardan adalarda yasiyorlar derseniz, ilk nedeni kolay savunulmasi imis. Bugunlerde ise ekonomik sebeplerle devam ediyorlar. Bugun itibariyla 46 ada var derken, sayi heran degisebilir diye kesin bir rakam vermedim: diyelim komsunuzla kavga ettiniz, elinize bicagi alip kendi bolumunuzu kesebilirsiniz. Oldumu size 47 ada? Ya da kendi bolumunuzu baska bir adaya birlestirebilirsiniz. Oldu mu size 45 ada?

Adalarda hemen hersey sazlardan yapma. Yurunulen yer yumusak ve hafif iceri batiyor.


Adalar arasi ulasimda kullanilan kayiklarin coguda sazdan yapma. Burada gozuken katamaran-kayik turistler icin yapilmis. Aslinda 1947 ye kadar kayiklarin ucunda susleme bas yokmus, ama 1947 den sonra konmaya baslamis , niye mi? Ilginc bir baglanti: Kon-Tiki de kullanilan teknikleri Heyerdahl burada ogrenmis ve ilk denemelerini yapmis ( http://en.wikipedia.org/wiki/Kon-Tiki ). Norvecli Thor Heyerdahl, Polinezyalilarin atalarinin eskicaglarda Guney Amerika´da yasayanlar oldugunu ve bu yolculugun o zamanin teknolojisi olan saz kayiklarla yapilabilecegini dunusnuyordu. Bu teorisini kanitlamak icin Peru´da balsa agaci ve sazlardan yaptigi kayigiyla 1947 de denize acilir ve 101 gun Polinezya´ya ulasir ( kayaliklara carparak batar). Heyerdahl bu yolculuk icin hazirladigi buyuk kayiga konulan sus basi seven Peru´lular yeni kayiklara bu eklentiyi yaparlar.

Ada halkinin cogu balikcilikla geciniyor, az bir kismi ek gelir icin turistlere hediyelik satiyor.

Adalarda iki okul, bi hastane ve bir kilise var. Hepside sazdan adalarda.

Adalar arasi ulasim kayiklarla saglaniyor. Adadaki ogretmenler ayni zamanda ogrenci servisi: ogrenciyi sabah alip aksam kayikla geri birakiyorlar. Buyuk kol kaslari olanlar ogretmen :)

Kisin geceleri sicaklik sifirin altina dusuyor, fakat isinmak icin herhangi bir arac kullanmiyorlar. Sadece saha siki giyiniyorlar.

Titikaka´da turumuz devam edecek. Sirada geleneklerine cok siki bagli bir ada var. Gorusmek uzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...