Quito ( Ekvador)


Ekvador, Guney Amerika'nin kucuk devletlerinden. Bassehrinin ekvator uzerinde olmasi, ucuz Ispanyolca kurslari, kucuk bir alanda bir cok farkli aktivite olanagi saglamasi ( dag, yagmur ormanlari, deniz, dinlenme, tirmanma vs), Galapagos adalari ve son zamanlarda da Kolombiya'daki gerillalara yardim ettiklerinin ortaya cikmasiyla hatirlaniyorlar. Ekvador, 1980 lerin sonuna dogru ulkede petrol bulunmasi sayesinde ekonomik olarak rahatlamis. Komsularina gore altyapisi oldukca iyi, petrol sagolsun. Ancak halen issizlik yuksek.

Quito, 14 milyonluk Ekvador'un baskenti. 1.4 milyonluk nufusu ile de Ekvador icinde hatiri sayilir bir agirligi var. Quito tam ekvator uzerinde yer almasina ragmen cok sicak degil, bunu dunyanin ikinci en yuksek sehri olmasina boclu: tam 2850 metrede. Gunduzleri guneste sicak olan hava, golgeye girince birden insani usutuyor. Geceleri zaten uzerinize bir kazak almadan disari cikmiyorsunuz, iyice serinliyor. Quito, eksik malzeme ikmali yapmak ve biraz yorgunluk atip, degisik yemekleri tatmak icin ideal mekan.

Sehrin iki turistik bolgesi var: eski sehir ve Mariscal Sucre mahallesi. Eski sehir, iyi korunmus binalari sebebiyle dunya kultur mirasi listesine alinmis. Plaza Independencia cevresi eski hukumet binalari, kiliseler ve turistlere yonelik kafe-restaronlarla bezeli. Plaza Independencia cevresindeki bolgenin yarisi yaya bolgesi. Sehrin ana alisveris mekanlari da hemen iki cadde paralelde, Venezuela caddesi ve altindaki sokaklarda.

Mariscal Sucre mahallesinde Rio Amazonas ve 6 de Deciembre bulvarlari arasinda kalan alan tam olarak turist mekani: onlarca, yuzlerce kafe, restoran, otel, hostel, turizm acentasi, yolculuk icin malzeme satan magazalar, kitapcilar ve benzerleri hep burada. Mariscaldan disari cikmadan hemen her ihtiyacinizi karsilamak mumkun. Gunduzleri sakin olan bolge geceleri yerel halkin eglence mekanlarina gelmesiyle iyice senleniyor, gece yarisina kadar sokaklar bayagi bir dolu oluyor.

Dunyanin tam ortasi (mi): Mitad del Mundo aniti da Quito'da. Sehirden bineceginiz bir halk otobusu yarim saatte sizi Mitad del Mundo'ya yani dunyanin ortasina getiriyor. Ispanyolca ulkenin adi ispanyolca da dunyanin ortasi ( ekvator) anlamina geldigi icin, adi karismasin diye ekvator icin yapilan bu anita dunyanin ortasi adi verilmis. Anit 1980'lerde tam ekvatorun oldugu yerin uzerine kurulmus ve 0 derece boylami gosteriyor da.... GPS gelmis mertlik bozulmus: sonradan GPS ile yapilan olcumlerde aslinda ekvatorun anitin isaret ettigi yerden 240 metre guneyde oldugu anlasilmis. Koskoca anit yikilacak degil ya, yanlis yerinde devam. Tipki zamaninda konulup yanlis oldugu anlasildigi halde sonra degistirilemeyen bir yasa gibi dunyanin ortasi aniti da yanlis koordinatiyla ayakta.

Quito'dan sonraki duragimiz son derece heyecan verici: Galapagos adalari. Gorusmek uzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...