Salar de Uyuni yollarinda ( Bolivya )



Salar de Uyuni yani Uyuni Tuzlasi, dunyanin en buyugu, yaklasik 12000 kilometre kare. Ayni zamanda 3650 metre yuksekligi ile dunyanin en yuksekte yer alan tuzlasi. Tuzlayi dolasmak icin tek yol dortceker bir arac. Tuzla turu yapan onlarca acenteden butceme gore olan birini ayarliyorum ve sabah yola cikiyoruz.



Soforumuz en fazla 15 yasinda gozukuyor. Kisa boyuyla direksiyona yetisebileceginden bile emin degilim. Biraz konusuyoruz, 22 yasinda adi Sylvio. Ohh en azindan 15 yasinda degilmis. Arabada azizlerin figurleri, haclar ve sofor duasi asili. Yola cikinca bir baska sey dikkatimi cekiyor. Buralarda trafik kazasinda olenler icin kazanin oldugu yere kucuk bir hac ve yuksekligi iki-uc karisi gecmeyen kucuk bir kulubecik koyuyorlar. Daha sonra olenin yakinlari kazanin oldugu yeri ziyaret edip, bu kulubenin icine cicek ya da tanriya adanan baska seyler koyuyorlar. Hristiyan inanislari bolgedeki yerli inanclari ile birlesip degisik bir birlesim yaratmislar. Olulerine yiyecek ya da bira sunan Hristiyan yerliler, olunce mezarlarinin doguya bakan yuksek bir tepede olmasini istiyorlar. Demin sozunu ettigim bu kucuk kulubecikler sanki “Dikkat! Tehlike” tabelasi gibi. Ne kadar cok kulubecik o kadar cok olumlu kaza demek. Soforumuz nerede bu kulubeciklerden gorse onlara el salliyor. Bir nevi oluye saygi , bir nevi olume el sallama.



Ne yazik ki trafigin bu kadar az oldugu bu bolgede bile Slyvio sik sik el salliyor. Hele dun gece olan bir kazanin yerinden geciyoruz ki, aklim hic almiyor. Tuz golunde heryer yol, dumduz. Sagdan git, soldan git, ortadan farketmiyor, zaten isaretli yol yok. Serit genisligi en az 10 km olan bir yol dusunun oyle bir sey. Ve bu yoldan saatte sadece 50-60 aracin gectigini dusunun. Iste bu yolda iki arac gunduz saat ucte carpismislar: uc olu. Daha hizli el salla Sylvio, daha hizli.



Uyuni tuzlasinin ortasinda gorulmeye doga harikasi var: Isla del Pescado ( Balik adasi). 3600 metrede mercan benzeri taslarla kapli bu ada tepeden bakildiginda baligi andiriyor. Adayi ceviren tuz ile adanin uzerindeki kaktusler cok carpici bir goruntu olusturuyorlar.




Adadaki kaktusler yilda ortalama bir santim buyuyorlar. Yandaki kaktus 10 metreyi asan boyuyla Turklerin Orta Asya´dan gocunu bile gormus.



Golde arac kullanmak icin arabanin burnunu gitmek istediginiz yone cevirip basiyorsunuz gaza, alin size yeni bir yol daha.







Golun Uyuniye bakan kisminda turistlere yonelik olarak herseyi tuzdan bir otel bile yapmislar: odalar, masalar, sandalyeler, hersey tuz...








Otelin hemen 5 dakika ilerisinde ise tuzun cikarildigi bolge var.










Tuz cikarmak icin son derece basit bir yontem kullaniliyor. Yerde derinligi 10 santimi gecmeyen dikdortgen bir cukur aciliyor. Cukurun ici tuzlanin suyuyla doluyor, bu su buharlasiyor. Iki hafta icinde bu cukurda kalan tuz kureklerle alinip kamyonlara yukleniyor.



Tuz golunun kenarindan Uyuniýe donerken dondurucu soguya aldirmadan oynayan cocuklarla karsilasiyoruz. Biz dort bes kat giysi altinda usurken tek kazaklar buzlarda oynuyorlar.





Slyvio biz usuyen gringolarla iyice dalgasini gectikten sonra geri donus icin arabaya dolusuyoruz. Aracimiz cocuklarin yanindan ayrilip genis duzluge ulasinca Slyvio saga dogru bakip yine el sallamaya basliyor.


Peru´ya gecme zamani geldi bíle. Arequipa´da gorusmek uzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...