Eskinin kotu cocugu simdi ( belki de) turizmin yeni parlayan yildizi:Kolombiya


Kolombiya kelimesini neredeyse uyusturucu ve tehlike kelimeleri ile yanyana anmadan konusmak simdiye kadar mumkun degildi. Oyle gozukuyor ki Kolombiya'nin buyuk bir kismi icin en azindan tehlike kelimesi kullanimdan kalkmis durumda yada yakinda kalkacak. Bogota'da bekledigimden farkli bir Kolombiya buldum.

La Candelaria mahallesi bizim Sultanahmet misali ugranilmazsa hic olmayacak yerlerden. Sehrin muzelerinin buyuk bolumu, eski konaklari, tarihi binalar,

parlamento ve bircok hukumet binasi La Candelaria'da. Ozellikle hukumet binalarindan dolayi cok sik polis ve askerle karsilasiyorsunuz. Haliyle guvenlik tavan yapiyor. La Candelaria'da Ozguluk meydanina cikan genis caddenin ismi Carretera 7. Sehrin ana alisveris caddelerinden biri olan bu cadde Cuma aksamlari arac trafigine kapatiliyor ve yaklasik 2 kilometre boyunca tam bir senlige donusuyor: sihirbazlar, komedyenler, muzisyenler, her turlu esya satanlar, yiyecek saticilari vb caddedeki yerlerini aliyor. Saat besten gece ona kadar bu caddedeki hareketlilik suruyor. Pazar gunleri ise bisikletliler caddenin hakimleri oluyor. Cocugunu kapan caddede bisikletle turlamaya cikiyor, bizim Bagdat caddesinin Pazar gunleri sadece yayalara birakildigini dusunun oyle bir iste.

Zona Rosa bolgesinde ise gece gec saatlerde baslayip sabahin besine altisina kadar suren canli muzik yapan yerlere ve sokaklarda rahatca dolasan halka sizde katilabilirsiniz.


Sehre bakan yuksek bir tepede kurulmus olan Monserrata manastirina teleferik ya da finukulerle cikiliyor. Sehri tepeden gorup biraz sakin vakit gecirmek icin iyi bir yer. “Sakin” bir yer olma ozelligini Pazar gunleri tamamiyla kaybediyor. Manastiri Pazar gunleri ziyaret eden hiristiyan hacilar sabahin besinde yuruyuslerine basliyorlar, normalde 60-70 dakika suren tirmanisi bazilari emekleyerek yapiyorlar. Boylesi daha makbulmus. Haa bazilari da sabahin sekizinde elinde bira ile tirmaniyor, vardir onunda bir bildigi diyelim. Hafta ici ise manastir bolgesinde yer alan uc iyi restoran kalburustu tabakayi gece ona kadar agirliyor, sonra teleferik calismasi durdugu icin lokantalar kapaniyor.

Peki hersey cok mu gulluk gulistanlik? Hayir. Isportaci sayisi bazi yerlerde kaldirimlarda yuruyenleri katliyor, aksamlari evsizlerin doldurdugu bir cok sokak var, Kolombiya'nin her sehrine guvenle seyahat etkem mumkun degil. Buna ragmen gozle gorulen bir duzelme oldugu gercek. Ben Bogota'yi bir cok diger Guney Amerika kentinden daha guvenli buldum, yakin bir zaman icerisinde cok daha fazla turist cekeceginden eminim. Belki turistler bu ulkeyi de basmadan ugramak isterseniz?


Meraklisina resimler Kolombiya'li sanatci Botero'dan. Mona Lisa'yi da kendi dalgaci sitiline uyarlamis. Kolombiya'da hayat bu resimlerdeki gibi biraz eglenceli, biraz garip ama insanda hos bir his birakiyor.

Yolumuz uzun sirada Venezuela var, Ciudad Bolivar'da gorusmek uzere.


1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...