San Telmo´da Pazar Ogleden Sonra Kucuk Bir Yuruyus ( Arjantin )

Buenos Aires`in biz Turklere tanidik gelen bir havasi var. Sehrin duzenli parklari, lokantalari, gec saatlere kadar acik eglence yerleri kadar kesmekesligi, insani biraz yormasi ve trafiginin kotulugu de bize yakin geliyor. Keyif yapilacak yerlerinin fazla olmasi sehri yasanilasi bir mekan yapiyor. Buenos Aires`i anlatmak yerine sehrin bir semtinde Pazar ogleden sonrasi beraber yuruyuse cikalim istedim. Bakalim neler varmis.

Once sehirde soyle bir yerimizi bulalim. Buenos Aires merkezi bes alti buyuk mahalleden olusuyor, her mahallenin kendine ozgu bir karakteri var. Deniz kenarindan baslayalim. Puerto Madero mahallesi 10 sene oncesine kadar izbelikmis. Sonra devlet el atip izbelik olan deniz kenarindaki depolar yenileyerek lokanta, kafe, ev ve alisveris merkezlerine cevirtmis. Liman ve cevresi aksamlari agzina kadar doluyor. Keyifli bir mekan, yeni acilacak bolumleri ile daha da populer olacak gorunuyor. Darisi bizim Tophane´nin basina. Puerto Madero´nun hemen kuzeyi sehir merkezi ve alisveris + is merkezleri ile dolu. Merkezin dogu kisminda Recoleta ve Palermo mahalleleri var. Bu ikisi genel olarak gelir duzeyi yuksek kesimin oturdugu yerler. Merkezin hemen batisinda San Telmo var. Burada geliri biraz daha dusuk bir kesim yasiyor, diger ikisi kadar bakimli bir mahalle degil. Iyice batiya dogru La Boca mahallesi, iscilerin ve gocmenlerin oturdugu bir bolge. Issizligin yuksek oldugu bu bolge geceleri pek tekin degil. Bugun dolasacagimiz San Telmo hafta arasi eglenmek isteyenlerle pazar gunleri ise antika, resim, el sanatlari vb seyler almak isteyenlerle doluyor.

Evet, baslayalim yurumeye, su anda Plaza Lezama´dayiz. La Boca mahallesinin hemen sinirindaki Plaza Lezama´da el sanatlarini sergileyenlerle dolu. Ama bunlari kalitesi pek iyi degil: kendilerine daha cok insanin gectigi Defensa caddesinde yer bulamayanlar bu en uctaki parka itilmisler.

Plaza Lezama`dan Plaza Derrago`ya giden yol resim galerileri ve tasarim giysiler satan magazalar ve bu gun icin tezgah acan dericilerle dolu.

Koprunun altindan gecince birden karsimiza cok daha buyuk bir insan kalabaligi cikiyor. Pazarlari kurulan San Telmo pazari esas Plaza Derrago´dan basliyor ve biz tam girisindeyiz. Ne mi goruyoruz. Eeee, Buenos Aires`teyiz. Biraz tango seyredelim.
Tango sarmadi mi? Az ileride caz yapanlara ugrayalim o halde.

Ama arada tezgahlardaki onlarca ufak tefek seye goz atmayi da ihmal etmeyelim.
Defensa, Derrago meydanindan Cumhurbaskanligi sarayinin oldugu Plaza de Mayoýa kadar uzanan yaklasik 1 kmlik bir cadde. Derrago´dan Defensa`ya girince daha fazla muzik bizi karsiliyor.

ve daha fazla muzik.
Tamam, arkada muzik calarken resimlere de bakabiliriz.

Cok sayida ressam resimlerini kaldirimlarda sergileyor.


Simdi tasimasi zor olur diye resim satin almak istemediginiz, sise isteyen?


Sise istemiyor musunuz, gramafon var...

Kuklalar var, bu antika hemde. Biraz korkutucu gozukmuyor mu size de?

Arjantin´de bizdeki cay kadar cok tuketilen mate`nin takimlarida bu caddede satista.

Bir sey almadiniz mi? Olsun, daha fazla muzik dinleyelim, biraz daha fazla tezgahlara bakalim.
Bu caddede muzik her yerde. Bosuna ugrasmayin, kacamazsiniz, arkanizdan kovalarlar valla :)

Aaa, saga sola bakarken butun ogleden sonra gecmis ve biz de Defensa`nin sonuna varmisiz bile. Bu sakin gezinin ustune daha da sakin bir gezi yapalim mi? Agir agir zaman gecirecegimiz Buenos Aires`in Buyukadasi diyebilecegimiz Colonia del Sacramento`ya ugrayacagiz. Gorusmek uzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...