Dunyanin Sonu: Ushuaia ( Arjantin )

( Arjantin )Tamam arkadaslar hersey buraya kadarmis, yol da bitti, dunyada bitti. Tabii iyiydi dolasmak falan ama dunyanin sonu bu saka diil. Hani dunyanin sonunda ne olur merak eden varsa soyleyeyim: oyle dendigi gibi ates filan yok, dunyanin ucuna gelip dusmekte yok. Dunyanin sonuna geldiginizde goreceginiz iste su manzara.


Bugunlerde dunyanin en guneyindeki ,bir baska deyisle dunyanin sonundaki , Ushuaia sehrindeyim.
Ruta 3, butun Arjantin'i gectikten sonra Ushuaia'da gidebilecegi en son noktaya kadar yani denize kadar devam ediyor, yukaridaki fotografi tam o yolun sonundan cektim. Artik dunyanin sonu geldi, gelecek diyenlere “ben zaten biliyodum” diyebilirsiniz.

Burasi Ates Topraklari adiyla taniniyor. Tabi de atesi araki bulasin yazin sicaklik ortalamasi 10 derece, kisin 0 derece. Ates topraklari adini bolgeye yerlilerin isinmak icin yaktiklari yuzlerce atese bakip vermisler. Yerliler hakliymis, izin verseler ben de milli parkita coktan atesi yakmistim: bugun sicaklik 3 derece kadar. Havasi ise inanilmaz degisken: sabah 7 gibi kalktigimda kar atistiriyordu, donup yattim. Saat 9 gibi gunluk guneslik, ruzgarsiz bir hava vardi. Saat 10 gibi Ates Topraklari Milli Parkinda yuruyuse ciktigimda daha da iyilesti. Saat 11 de siddetli ruzgar sonrasi baslayan saganak yagmur kirbac gibi iniyordu. Oglenden sonra hava yine acti.

Ushuaia, ilk olarak yerlileri hristiyanlastirmak icin bir misyon olarak kurulmus. Pek basarili olamamis. Bu topraklari Sili'ye birakmamak icin agir suclularla, politik surgunlerin gonderildigi bir hapishane olarak uzun sure islev gormus. Daha sonra, ordu “bu kosullar hapistekiler icin bile agir” diyerek hapishaneyi kapatip yerine bir us kurmus. Simdilerde ise tum gelir turizmden geliyor. Ziyaretci sayisi her sene artarak devam ediyor.

Ushuaia'nin nufusu ellibinin biraz uzerinde, buna ragmen ana caddesi San Martin uzerinde baska yerlerde bulamayacaginiz kadar cok ve kaliteli doga sporlari magazasi bulabiliyorsunuz. Esnaf saat 1 den 4 e siesta yaptigi icin ( yaa bu siesta sicaktan yapilmaz miydi, bu esnaf bizi yiyo olmasin?) cogu magaza kapali oluyor. Lokantalarda Arjantin gelenegine uygun olarak aksam 8 den once kapilarini acmiyorlar, o da lutfen. Arjantinliler saat dokuz bucuk on gibi dokulmeye basliyorlar. Dunyanin sonundan kuzeye dogru cikacagim, bir sonraki duragim buzullariyla unlu El Calafete. Siki bir seyler giyinin buzula beraber cikacagiz.

1 yorum:

  1. Sanırım Ushuaia 'lıların yaptığı Sisetada yeni bir boyut,Ben kutluyorum onları.
    Hoşçakal,
    A.ÖZ

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...