Arjantin, yuzolcumu olarak neredeyse Hindistan'a esit. Nufusu ise sadece 40 milyon, ki bu nufusun neredeyse ucte biri Buenos Aires'te oturuyor. Boyle olunca yerlesim birimleri arasi mesafeler gercekten cok buyuk. Ushuaia'dan El Calafate'ye gitmek 16 saat suruyor. El Calafate'den Buenos Aires' gitmek icin ise 36 saat. Yani otobuste epey vakit gecirmeyi goze alacaksiniz. Ucak biletleri pahali ve onceden yer ayirtmadiginiz takdirde yer bulmak neredeyse imkansiz. Neyse ki otobusler son derece konforlu; bir siraya sadeceuc yatar koltuk koyarak uzun yolda seyahat edenleri rahat ettirmeyi beceriyorlar.
El Calafate, Perito Moreno buzulunun yolu uzerine denk gelen ve son zamanlarda turizm sayesinden hizla gelisen kucuk bir sehir. Sehrin hizla gelismesi eski bolge valisinin cumhurbaskani olmasi sonrasinda baslamis. Sehrin yeni yerlesime acilan gol kenarindaki en pahali kesiminde cumhurbaskanina ev ve otellerin yanindan gecerken, sofor “viva el
presindente” deyip eliyle calma isareti yapip ince ince dalgasini da geciyordu.
Perito Moreno buzuluna varmak icin El Calafate'den cikarak Arjantin Golu kiyisini takip ederek 80 km batiya devam ediyoruz. IIk basta sadece sari ve tonlari ile dolu olan cevre, buzula yaklastikca renkleniyor: yesilin tonlari, sonbaharin kizillari basliyor. Milli park'a girmemizle birlikte mininusten her disari bakmam bende sanki kartpostala bakiyormusum hissi uyandiriyor. Yeni yagan yagmur agaclari daha canli gosterriyor, mis gibi toprak kokusu yapraklarin enfes renkleriyle birlesip insani hayran birakiyor. Agzim acik dalmisken yol iyice golun kenarina iniyor ve renklere golun mvileri grileri karisiyor. Keyfim tam yerinde, daha da iyi olablilir mi? ... derken minibus son tepeyi asinca buzulu ilk defa goruyorum. Offfffff. Beyaz, mavi, turkuaz, acik beyaz, koyu beyaz, koyu mavi,... Gunes isiklarinin binbir sekilde duran buz kutlelerine carpip insan yapimi her turlu kristali sinifta birakacak kadar guzel isildayan ucun bucagi gozukmeyen Perito Moreno buzulu.
Buzul, bu sene ilerleyerek (2004 ve 2006 da yaptigi gibi) Arjantin golunu ikiye bolmus. Bu yuzden golun bir kisminda su derinligi digerine gore 10 metre daha fazla. Kis gectikten sonra su seviyesi farkindan dolayi buzulun fazla dayanamayip eski yerine cekilecegi dusunuluyor. Perito Moreno buzulu yaklasik olarak 30 km uzunlugunda 5 km eninde, Guney And daglari buz havzasinin bir kolu. Bu havza yaklasik 22000 kmlik bir alani kapsiyor ve dunyanin en buyuk ucuncu tatli su deposu. Su ana kadar kuresel isinmadan etkilenmeyen buzul, bilimadamlari tarafindan en siki takip edilen buzullar arasinda.
Gozum, lavlarda sosis yaptin da, buzulda dondurma niye yapmadin? Yazilar arasina fotograflari biraz daha fazla sepistirsen ne guzel olur. Bu arada gezi turu dilini de ayrica tebrik etmek istiyorum.
YanıtlaSilSaglicakla,
Zafer