Ilk durak Los Angeles



Sakin, olaysiz, fakat uzun bir ucus sonrasi ilk duragim Los Angeles’a indim. Los Angeles'i 9-10 sene once birkac kez ziyaret etmistim. Bu seferki ziyaretimde hem sehirle birbirimize, hem de uzun sureden beri gorusemedigimiz LA de oturan cok eski bir arkadasimla "Eee, naptin? gorusmeyeli" dedik. LA ne dedi ben size aktarayim.

Los Angeles, nufus olarak ABD'nin ikinci buyuk sehri. Sehir yukariya degil enlemesine genislemis: binalar nadiren uc kattan daha yuksek. Bundan dolayi sehrin kapladigi alan buyuk ve mesafeler uzun. Mesafeler uzun ama toplu tasima neredeyse yok gibi, arabaniz yoksa bu sehirde -taksi tutmazsaniz- yapabilecekleriniz sinirli.

Los Angeles deyince film ve muzikten bahsetmeden olmaz. 1920 lerin basina kadar New York'ta olan film sirketleri hem oradaki vergilerden kacmak hem de LA'nin daha gunesli olan ikliminde cekim surelerini dusurup filmleri daha ucuza mal etmek icin bu sehire goc etmis. O zamandan beri dunya film endustrisinin kalbi burada atiyor. Bu aralar yazarlarin grevi sebebiyle bu endustri neredeyse durma noktasina gelmis. Yine de Hollywood'u gormek isteyenlerin buraya akini devam ediyor: yildizlarin isim, el, ayak izlerinin kaldirimlarda sergilendigi Chinese Theatre civari bugun de turist otobusleri ile dolu, hediyelik esya dukkanlari ve film yildizlarinin evlerinin yerini gosteren "yildiz haritalari" satanlarin isleri tikirinda.

Film endustrisi disinda sehir ayni zamanda hatiri sayilir bir uretim merkezi ve liman. Baska br unu de hava kirliliginin en yuksek oldugu sehirlerden biri olmasindan geliyor. ABD'nin ikinci buyuk sehri LA'da 140 milletten yaklasik dort milyon kisi yasiyor. Bu cesitlilik film ve teknoloji gibi hayalgucu isteyen sektorler icin gerekli altyapiyi sagliyor. Yasayanlarin onemli bir kismi Latin Amerika'dan geldigi icin Ispanyolca ikinci dil. ABD'deki Ermeni lobisinin kalbi burada atiyor, sadece LA'da 100 bin kadar Ermeni var. Burada yasayan arkadasim, LA'taki Ermenilerin Turkleri tanimadan dusman olduklarini ve bunun devami icin calisan guclu dernekler oldugu surece bizim basimizin agrimaya devam edecegini soyluyordu. Iran devrimi sonrasi kacan Iranlilarin 70 bin kadari da LA'i vatan bellemisler. Kaliforniya eyaletinin butce sorunlari oldugunu caddelerin haline bakarak anlamak mumkun: bayagi buyuk bir kisim eskimis delik desik.
Kisa bir sure kaldigim Los Angeles'tan Seattle geciyorum, orada gorusmek uzere.


=======================================

Gunun sarkisi: Vaktiniz varsa dinleyin: The End ( The Doors). 1966'da Los Angeles'ta kaydettikleri ilk albumleri " The Doors"'tan.

3 yorum:

  1. Canimin ici oglum, seni simdiden cok ozledim. Yollarini gozluyorum. Akilli uslu ol.Geceyarilarina kadar sokaklarda gezme :) istirahat et aksamlari. Sonra seyahatine devam edemezsin. Optum haberlerini bekliyorum.

    Annen

    YanıtlaSil
  2. Selam Basar;
    Elini korkak alistirma. Devam et yazilarina! :-)
    Milli park gezilerine basladin mi? Gonderdigim listeyi almissindir; hangilerine gitmeyi dusunuyorsun?

    YanıtlaSil
  3. Los Angeles Turizm
    Los Angeles hakkında her türlü bilgi için www.losangelesturizm.com
    Melekler şehri Los Angeles ziyaretçilerine sınırsız seçenekler sunar. Yılın çoğu zamanı güne kayak yaparak başlayıp öğleden sonranızı Pasifik okyanusunun kıyısında kumsalda güneşlenebilir ya da okyanus suyunun zevkini çıkarabilirsiniz.
    Los Angeles Turizm’ in amacı size Los Angeles tatilinizi dolu dolu yaşatmaktır. Profesyonel çalısanlarımız ile bırakın tatilinizi planlamanıza yardımcı olalım. Los Angeles Turizm ( www.losangelesturizm.com ) hizmetlerinden yararlanarak kafanızdaki “ Nerelere gidilir? , Ne yapılır? , Nerede kalınır? , Bana en uygun restoranlar hangileridir? , Acaba araba kiralamalı mıyım? , Hangi yoldan gitmeliyim? “ gibi sorulardan hesaplı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
    Los Angeles Turizm’ in sizin için sunduğu servisler:
    Havaalanı Karşılama
    Los Angeles Turları ve Türkçe Rehberlik Hizmetleri ( Ister tek başınıza ister 100 kişilik grubunuzla )
    Alışverişe yönelik “ Outlet “ turları ve tüm markalarda 10% - 40% indirimler
    Uçak Biletleri ( Vayama’ dan Los Angeles Turizm’ e özel indirimler )
    Otel Rezervasyonları ( Hotels.com ve Los Angeles Turizm işbirliği ile 10% indirim ve bir seferde ya da ayrı ayrı yaptığınız her 10 gün rezervasyonda 1 gün bedava)
    Araba Kiralama ( Kısa ve uzun vadeli her türlü araba ihtiyacınızda Los Angeles Turizm sayesinde size en uygun seçeneği bulun )
    www.losangelesturizm.com
    info@losangelesturizm.com
    +90 212 9880270
    +1 310 689 8481

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...