Doğru Zaman Satıcısı

17.yüzyıl başına kadar insanlar zamanı öğrenmek istediğinde ya güneşin konumuna göre zamanı gösteren ( ve bulut olduğunda çalışmayan) güneş saatlerine bakarlarmış ya da bu iş için özel olarak yapılmış ölçü aletleriyle yine güneşin konumuna göre ölçüm yaparak zamana karar verirlermiş.

17.yy'da mekanik saatler yavaş yavaş yayılmaya başlamış ama hem çok pahalılarmış hem de her gün ileri geri gidiyorlarmış: kısacası güvenilir değillermiş. İngiltere'de  zamanın belediyeleri hizmet için yerleşim merkezlerine saat kuleleri yaptırmaya başlamışlar. Ama bu saatler de güvenilir değilmiş ve hergün yeniden ayarlamak gerekiyormuş. Bir de saati yaptıran her belediye ısrarla bulunduğu konumdaki zamanı ölçüyormuş: Londra'da saatler 12:14'i gösterirken aynı anda 1 saat mesafedeki Reading şehrinde saatler 12:00'yi gösteriyormuş. Bu durum trenler halk tarafından sık kullanılmaya başlanınca dert olamaya başlamış, çünkü her yerleşim yerinin saati ayrı olduğundan tren tarifleri içinden çıkılmaz bir duruma gelmiş. Zamanın tren kondüktörleri kafalarında hep böyle hesaplarla dolaşıyorlarmış:" Londra'dan saat 12:14'te tren binen biri 60 dakika sonra Reading'te inerse saat kaç olur? Hmmm 13:00 olur, peki 15 dakikalık mesafedeki Swindon'a giderse 13:13 olması lazım.".

Bakmışlar bu işin işinden çıkılamayacak, "İngiltere'deki herkes saatlerini Londra'daki Greenwich rasathanesine ayarlayacak" demişler ve bir çok sorunu böylece çözmüşler. Ama halen saatler tam doğru zamanı göstermediği için bu kez saatlerin her gün nasıl ayarlanacağı sorunu çıkmış.

Onu da Londra için Belville ailesi halletmiş: Bu aile fertleri 1836-1940 yılları arasında "Arnold" adı verilen çok dakik saatlerini her sabah erkenden Greenwich rasathanesine gidip ayarlamış ve kendilerine para ödeyen abonelerine giderek saatlerini ayarlamalarını sağlamış. Doğru zaman satmışlar. Bu sanırım ilk bilişim ürünlerinden biri olsa gerek.


http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...