Fakirler Erken Kusar


Garip bir seyahat gözlemim var, bakalım siz de denk geldiniz mi?

Fakirler erken kusar. Gerçekten.

Hemen gelmeyin üzerime, açıklayayım. Geri kalmış ülkelerde bol bol seyahat etme fırsatım oldu: uzun süreler boyunca Afrika'da çalıştım, kara kıtaya belki 30 kereden fazla uçtum gittim, sonra bir sene Güney Afrika'da yaşadım. Yaptığım iki dünya gezisinde Asya'nın en az ziyaret edilen kuytu köşelerine gitmeye çalıştım: Kuzey Laos'un iki günde bir kamyon-otobüs uğrayan unutulmuş kasabaları, Malezya'nın Borneo adasında 50 kişinin yaşadığı orman köyleri, Makassar'da hayatında ilk defa yabancı görünce donan köylülerin yaşadığı sarp gözden ırak köyler vs vs. Bu gözden ırak fakir bölgelerde ne zaman minibüs/ kamyon arkası/ otobüse binsem hemen hiç değişmeyen bir şey var. Araca binen köylünün rengi çok değil 15 dakikada beyaza dönüp önünde onu bekleyen kusmuk torbasına uzanıyor. Arabaların döküldüğü, aracın yola devam ettiği sürece 1 kuruşluk ek harcama yapılmadığı bu gözden ırak, kırsal, fakirliğin hüküm sürdüğü bölgelerde hatırı sayılır bir sayıda şoför bedava kusmuk torbası dağıtır. Çünkü fakirler erken kusar. Adamlarda para yok ki  arabaya nasıl binsinler?  Ayda yılda bir araca binince de hemen kusarlar. Hayat zor.

Buna benzer bir durumda ülkemizde süt dağıtımı başlayınca onbinlerce çocuk zehirlenme belirtileriyle hastanelere başvurmuştu. Sonradan ortaya çıktı ki hayatında ilk kez süt içen birinde zehirlenme benzeri baş dönmesi, kusma, terleme vb belirtiler görülür. Süt içmeye devam ettikçe belirtiler geçer.


Yukarıdaki fotoğraf dünyanın en fakir ülkelerinden Bolivya'dan. Başkent La Paz'ın mahalleleri bayağı bir İzmir'in gecekondularına benziyor, değil mi? La Paz'ın bir lakabı da "Linda" yani güzel. Güzel güzel manzaranın zevkini çıkaralım o halde.




Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...