Arjantin'deki Çinli Bakkalların Sırrı Nedir?

Arjantin'de Buenos Aires'e yılbaşı civarlarında gitmiştim. Hemen her yer kapalı: metroya gidiyorsun, girişte para ödemen lazı ama gişe görevlileri tatile gittiği için kapılar açık para bile almıyorlar. Çöpçüler tatilde, onun için çöp toplanmıyor. Giysilerim pislendi yıkatacağım, çamaşırhaneler kapalı. Her yer kapalı da kapalı. Ama bakkallar açık. Düzelteyim sahibi Çin'li olan bakkallar açık. Yani Buenos Aires'teki bakkaların çoğunluğu açık.

Dünya'daki göçmen trafiği ilginç ülkesinde ekonomik olarak ilerleyemeceğini gören hırslı/çaresiz kişiler göçmen olarak diğer ülkelere (bazen akla gelmeyecek şekilde) göç etmişler.

Kimler mi nerede?

Kısaca örnek verirsem Arjantin'de İtalyanlar, Almanya'da İtalyanlar, Yunanlılar ve Türkler, Avustralya'da Yunanlılar, Körfez ülkelerinde (Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE, Umman vb) Bangladeşliler, Pakistanlılar, Hintliler, Filistinliler, İngilizler, G. Afrikalılar, Brezilya'da Japonlar ve Almanlar, Japonya'da Koreliler, Kore'de Moğollar var. Ve tabii Arjantin'de Çin'li bakkallar.

Nedenini bilemem ama zamanında buraya gelen ve bakkal açmakta başarılı olan bir Çin'linin ön ayak olmasıyla Buenos Aires tam bir Çin'li bakkal istilasına uğramış. Nasıl biz de Laz müteahhit veya Kastamonu'lu kapıcı var, Arjantin'de de Çin'li bakkal.

Aşağıdaki şarkı eskilerden: 1949 falan yazılmış, sonra unutulmuş ama  2005'de Ry Cooder ( Bueno Vista Social Club'ı canlandıran arkadaş) bu şarkıyı tekrar  canlandırmış. Şarkının ismi Chinito, anlamı küçük Asyalı.


Gezmek lazım bazen şarkılarla.

Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...