Gezginlerin, Çocukların ve Annelerin Koruyucusu Jizo ( Japonya)






Japonların inanç dünyası dışarıdan bakıldığında kolay kolay anlaşılmayacak kadar karışık.  Bir Japon için çocuğu doğduğunda Budist tapınağına gidip dua etmesi sonra evlenmek için bir kiliseyi seçmesi ve yaşlandığındaysa Şinto mabedlerine gitmeye başlaması normaldir. Japonlar bir çok alanda olduğu gibi din alanında da kendilerine has ve pratik çözümler bulmuşlar. Mesela başları sıkıştığında, dara düştüklerinde kutsal sayılan yarı-tanrılara ve kişilere dua etmek onlardan yarar unmak gibi. Bizdeki karşılığı belkide türbe ziyareti ya da Telli Baba, Mercimek dedeye dua etmek sayılabilir. Japon kutsal yarı-tanrıları, Budist, Taoist ve Şinto inanışlarından süzülüp Japonlaşan varlıklardır.

Japon inanışına göre en sevilen tanrılardan biri de yukarıda resmi görülen Jizo.  Jizo, Japon inanışına göre gezginlerin, çocukların ve annelerin koruyucusudur.  Japonlar, bazı yürüyüş yollarındaki kavşaklara Jizo büstleri koymuşlardır ki Jizo gezgine doğru yolu göstersin.

Jizo hamile kadınların da koruyucusu sayılır. Ayrıca bir şekilde hastalanan ( ya da vefat eden) bebekler için de Japonlar Jizo'yu ziyaret eder. Aşağıdaki fotoğrafta Jizo büstlerinin üzerindeki önlükler çocukları hasta olan (ya da  vefat eden) anneler tarafından Jizo çocuklarını dünyada ya da ruh aleminde korusun diye adanmış ve takılmıştır.



Japon kutsal varlıklarıyla ilgili bir başka yazı okumak isterseniz:

Japonların Tuvalet Tanrısı Ne Yapar?


http://www.simdigezelim.com/2011/12/japonlarn-tuvalet-tanrs-ne-yapar.html





 Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...