Güney Amerika'ya Gitmeden Önce Seyretmeniz Gereken Filmler

Karar verdiniz bir ara Güney Amerika'ya gideceksiniz belki yarın belki on yıl sonra. Oralara gitmeden önce gezeceğiniz ülkenin sokaklarını, yakın geçmişini kültürünü biraz tanımak fena olmaz değil mi? Bazı filmler şehirlerin, ülkelerin ruhunu iyi yakalıyor ve seyirciye güzel yansıtıyor. Şehri kendi ayaklarınızla gezemezseniz en iyi iki alternatif gezmeyi planladığınız yerle ilgili güzel bir kitap okumak ya da güzel bir film seyretmek olmalı. Güney Amerika'yı hem ziyaret ettim hem de hakkında epey film seyrettim. Bana göre Güney Amerika'ya gitmeden önce seyretmeniz gereken filmler aşağıda. Bu liste için Güney Amerika terimini biraz genişletip Meksika ve güneyinde İspanyolca konuşan her yer olarak aldım. Liste eksik, zamanla yenilerini de ekleyeceğim. Eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz filmler varsa bana yazıverin.  Hadi başlayalım.


BREZİLYA

Tanrı Kent ( Cidade de Deus, 2002)  

Filmin tanıtımı aşağıda, tüm filmi seyretmek isterseniz de şu linkte: https://www.youtube.com/watch?v=SfDwDaI2of8



Konu: Tanrı Kent 2002 Brezilya - Fransa ortak yapımı dramatik suç filmidir. Portekizce özgün adı Cidade de Deus olan film İngilizce konuşulan ülkelerde de Türkiye'de olduğu gibi özgün adının tam çevirisi olan City of God adıyla gösterilmiştir. Türkiye'de basılan videolarında Tanrı ve Kent kelimeleri ayrı yazılmıştır.Film 13 Nisan 2003'te 22. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterildi.

Yönetmenliğini Fernando Meirelles ve Kátia Lund'un birlikte yaptıkları filmin senaryosunu Paulo Lins'in 1997 tarihli aynı adlı romanından Bráulio Mantovani uyarlayıp yazmıştır. Romanın yazarı da uzun yıllar konunun geçtiği gettoda yaşamıştı ve roman gerçek olaylara dayanıyordu.

"Cidade de Deus", kent içindeki çirkin ve suç odağı gecekonduları sistematik bir şekilde kent dışına taşıma projesinin bir parçası olarak 1960'larda kente uzak bölgelerde Brezilya hükümeti eliyle kurulmuş gecekondu önleme yerleşkelerinden birinin, belki de en ünlüsünün adıdır. Bu suç oranı yüksek tehlikeli mahalle Rio de Janeiro kentinin dışındadır. Film adını buradan almıştır. Filmin baş karakteri de kişiler değil bu mahallenin ta kendisidir. Filmin oyuncularından Leandro Firmino (Zé Pequeno) da dahil filmin oyuncularının çoğu bu mahallede büyümüşlerdi. Film tamamen amatör oyuncularla çekilmiştir.

Film bu mahallede yaşayan bir grup çocuğun 1960'lardan başlayarak sonraki 10-15 yıla yayılan uyuşturucu ve suçla örülü öyküsünü anlatır. Moskova'daki özel gösteri hariç tutulursa ilk gösterimi Cannes Film Festivali'nde yapılan film "en iyi yönetmen", "en iyi görüntü", "en iyi senaryo" ve "en iyi kurgu" dallarında Oscar'a aday gösterildi, "en iyi kurgu" BAFTA ödülünün de aralarında olduğu 49 ödül kazandı, 25 ödüle de aday gösterildi



ARJANTİN

Gözlerindeki Sır ( El secreto de sus ojos,  2009)






Konu: Görevinden yeni emekli olan sorgu müfettişi Benjamin, bir türlü peşini bırakmayan ve mazisi 25 yıl önceye dayanan bir cinayet vakasının romanını yazmaya karar verir. Kısa bir süre sonra cinayetin acı dolu hatırası üzerine düşünmek, Esposito'nun güncel yaşamının detaylarını aydınlatmaya başlar ve onu, duygularına ayna tutarak saplantılı bir aşkın ördüğü ağ ile yüzleşmeye zorlar. Korkunç suçun gizemi kendini yavaş yavaş ele verirken, Benjamin adalet ve kendini arayış ekseninde ciddi bir sınavdan geçecektir.



ŞİLİ

Hayır! ( No!, 2012)


Konu: 1988'de Şili'nin başındaki diktatör Augusto Pinochet, uluslararası baskılar sonucunda başkanlık sürecine dair bir halk oylamasına gider. Ülke, Pinochet'nin iktidarını sekiz yıl daha uzatmasına EVET veya HAYIR oyu verecektir. HAYIR'cı muhalefet liderleri kampanyaları için genç ve başarılı bir reklamcı olan René Saavedra'yı (Gael García Bernal) kendileriyle çalışmaya ikna eder. Kısıtlı kaynaklardan ve diktatörün adamları tarafından izlenmelerinden dolayı meydana gelen bütün garipliklere rağmen, Saavedra ve takımı, seçimi kazanmak ve Şili'yi özgürlüğüne kavuşturmak için hem iktidarı hem de muhalefeti şaşırtan sıra dışı bir plan yapar.



KOLOMBİYA

Zerafet Dolu Maria (María llena eres de gracia , 2004)




Şurada İngilizce altyazılısı var: https://www.youtube.com/watch?v=p1u_I6xeFbI


Konu: Ufak bir Kolombiya kasabasında, ailesinden üç kuşak akrabalarıyla bir arada yaşayan Maria Alvarez henüz 17 yaşındadır ve hayatı gece gündüz bir çiçek plantonunda köle gibi çalışarak geçmektedir. Kendini New York sokaklarına taşıyabilecek ve hayatını değiştirecek teklifse uyuşturucu mafyasından gelir. Maria, Amerika’ya seyahat edecek ve midesinde taşıyacağı paketlerle uyuşturucu kuryeliği yapacaktır. Kendisine vaat edilen konforlu yolculukla ilgisi olmayan bir maceraya atıldığındaysa artık geri dönmek için çok geçtir ve tek hedef vardır, New York.



  MEKSİKA

Ananı da! (Y tu mamá también, 2001)






17 yaşlarında iki arkadaş; Julio ve Tenoch, hayali bir kumsala doğru bir yolculuk planlarlar. Ve kendilerinden büyük olan Luisa ile birlikte yolculuğa başlarlar.

Meksika yapımı bir yol filmi olan yapım, gençlerin çıktıkları yolculuktaki deneyimlerine odaklanan ve yaşadıkları dünya ile birlikte kendilerini ve birbirlerini keşfetmelerini anlatan, fonuna günümüz Meksikası'nı alan son derece önemli bir film.



URUGUAY

25 Watts ( 2001)



Konu:  Montevideo'da üç gencin günlük hayatından bir kesit: Cumartesi günü, sabahın yedisi. El Leche, Javi ve Seba henüz uyumamışlardır. Yorgun ve sıkılmış, her zamanki duvarın parmaklıklarına biralarıyla oturmuşlardır. El Leche sadece köpek dışkısına basar ve artık o kadar emindir ki kötü şans onu her yerde takip edecektir.


HONDURAS

Adsız,  (Sin Nombre , 2009)





Konu: Honduraslı genç kız Sayra, uzun zaman sonra babasıyla tekrar kavuşurlar. Bu, onun için Amerika'ya gitme hayallerindeki bir adımlardan birisidir. Öncelikle Meksika'ya, daha sonra da Amerika'ya ulaşarak orada yaşama hayallerine kavuşmak için çok uzun bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuğu sırasında Sayra, hiç beklemediği  anlar yaşayacaktır.



EL SALVADOR



Masum Sesler ( Voces inocentes, 2004)




Konu: El Salvador'daki iç savaş sırasında büyüyen bir çocuğun gerçek hikayesi.

BREZİLYA


Carandiru ( 2003)



Konu: Sao Paulo Cezaevi aslen Carandiru diye tanınmaktadır. Burada iki hüküm giymiş suçlu arasında bir mesele vuku bulur ve gerginlik tavan yapar. Bu sırada mahkumlardan Nigger, olan biten meseleyi bir sonuca ulaştırmak üzere çabalayan bir hakim pozisyonundadır. Bir süre sonra gönüllü bir tıbbi uzman gelir. Filmin konusu, genelde Sao Paulo Cezaevi’ne ziyarette bulunan ve mevcut suçluların aşk, dostluk ve suç işleme gibi temalardan oluşan öykülerini dinleyen bir doktorun izlenimlerine odaklanıyor. Bu doktor 111 kişinin öldüğü 1992 katliamında hayatta kalanları da görmüştür.

Örümcek Kadının Öpücüğü  ( Kiss of the spider woman, 1985) 







Konu: Filmde askeri dikta rejiminin hüküm sürdüğü yıllarda (1970'li yıllar) Brezilya'da aynı dar ve iğrenç hapishane hücresini paylaşan militan bir solcu eylemciyle (Raul Julia), apolitik gibi gözüken romantik travesti/eşçinselin (William Hurt) dokunaklı ilişkileri anlatılır. Başlangıçta hiçbir ortak noktaları yokmuş gibi gözüken ayrı dünyalara ait bu iki insanın nezdinde işkence ve baskının hüküm sürdüğü bu  ülkenin bir portresi çizilirken, kaba güç ve baskı, itaat, erkeklik, kadınlık, ruh, bilinç gibi birçok zıt kavram masaya yatırılır.



Senna (2010)



Konu: Brezilyalı araba yarışcısı Senna'nın hayatı, güzel bir belgesel.

Özel Tim ( Tropa de Elite, 2007)  



Konu: Nascimento (Wagner Moura) çocuğunun doğumunun yaklaşması üzerine Özel Polis Operasyonları Timi’nden ayrılmaya karar verir. Tim kaptanı olarak yerine geçecek birini aramaktadır. Polis okulu mezunu Matias (André Ramiro) ve Neto (Caio Junqueira) adlı iki arkadaş ile Nascimento'nun yolu kesişir Üstelik Papa'nın yaklaşan ziyareti nedeniyle polis merkezi sürekli alarm halindedir. Nascimento'nun adayı olan Matias ve Neto birşeyleri değiştirmek, herşeyin rüşvetle yürümesini engellemek amacındalar polis teşkilatına girdiklerinde. Ama kendilerine verilen görevleri yerine getirmeleri için dahi yasadışı işlere girmeye mecbur kalırlar ve sonunda sistemi içten vurma planları yaparlar.



Merkez İstasyonu (Central do Brasil, 1998)

Konu: Emekli bir öğretmen olan Dora (Fernanda Montenegro) Janeiro Merkez İstasyonunda seyyar bir arzuhalci olarak okuma-yazması olmayan yoksul insanların mektuplarını yazarak hayatını kazanır. Ancak yazdığı mektupları postaya atmak yerine evine götürüp, komşusu Irene ile birlikte okur ve sadece önemli bulduklarını postaya verir. Kayıp kocasını bulmak isteyen Ana (Soia Lira) da Dora'ya bir mektup yazdırır ama hemen orada bir trafık kazası gecirerek ölür. Ana'nın kimsesiz ve parasız kalan çocuğun babasına mektup yazdırma isteğini geri çevirir, hatta yardım etmeyi kabullendikten sonra, bir çocuk avcısına bile satmaya kalkar. Ancak giderek çocuğu sahiplenir ve babasını bulabilmek için Josué'yı ikna edip, Brezilya'yı bir baştan diğerine katedecekleri bir yolculuğa girişirler. Birbirinden çok farklı iki insanın birlikte yolculuğunu ve dostluğunu anlatan film giderek bir iç yolculuğa dönüşür.


Eylülde Dört Gün ( O Que É Isso, Companheiro? ,1997)





Konu: Bir gazeteci olan Brezilyalı Fernanda Gabeira ve halen bir üniversitede öğrenimini sürdürmekte olan dostu Cesar, sistemin baskıcı yaklaşımından ve sansürden sıkılmışlardır. Artık direnişçi bir örgüte üye olmanın planlarını yapmaktadırlar. Üye olduktan sonra gerilla eğitimine başlarlar ve protesto eylemlerine katılmaya başlarlar. Ancak Cesar vurulur ve ele geçirilir. Sıradaki eylem ise ilkinden çok daha zor olacaktır.

ŞİLİ


Machuca (2004)   


Konu: Bir çocuğun gözünde Şili'de darbe ve ertesindeki gelişmeler.



MEKSİKA

Paramparça Aşklar Köpekler ( Amores Perros, 2000)



Konu: Film Meksiko'da geçen ve buluşma noktaları bir trafik kazası olan üç farklı hikayeyi anlatır. İşsiz genç Octavio, ağabeyinin karısı Susana ile evden kaçarak uzaklarda yeni bir hayat kurmayı istemektedir. Köpeği Cofi'yi kaçması için gerekli parayı toplamak için dövüştürür. Uysal bir ev köpeği olan Cofi usta bir dövüşçüye dönüşür. Kardeşinin karısı ile yaşadığı aşk ve soyguncu ağabeyi ile sorunları giderek karmaşık bir hâl alır.


Aynı esnada 42 yaşındaki Daniel güzel manken Valeria ile birlikte yaşamak için ailesini terk eder. Yeni hayatlarını kutladıkları gün Valeria trajik bir kazada sakat kalır. Bu kaza sonucu Valeria'nın sakat kalması ve köpeğini kaybetmesi, aşklarını yıpratmaya başlar.

Yıllarca hapis yattıktan sonra kiralık katil olarak çalışan eski komünist gerilla El Chivo, idealleri uğruna eşini ve çok sevdiği kızını terketmiştir. Octavia ve Valeria'nın da bulunduğu kaza yerine geldiğinde Cofi'yi bulur, onu alır ve iyileştirir. Bu karşılaşma, onun acı dolu geçmişiyle başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Cofi eski mutlu, sakin günlerine kavuşmuştur ancak artık gizli dünyasına sakladığı vahşilik ve şiddet, El Chivo'yu çok üzecek sonuçlar doğurur. El Chivo, Cofi ile ne kadar benzeştiğini görür, kafasına silah dayadığı Cofi'nin "Ben bana öğretileni yaptım" bakışı ile kendi iç çatışmasını tekrar yaşar ve köpeği vuramaz. Kendisini ölü zanneden kızına sesli bir mesaj bıraktıktan sonra Cofi ile uzaklara gider.

Octavio kazadan yaralı kurtulur. Ağabeyi bir banka soygununda hayatını kaybeder. Susana, Octavio ile uzaklara gitmeyi reddeder.



URUGUAY


Dev (Gigante , 2009)




Konu: Dev cüssesine rağmen hayli utangaç ve çekingen olan Jara, Montevideo süpermarketinde gece vardiyasında çalışan bir güvenlik görevlisidir. Kendi halinde günlerini geçiren Jara kimseye bulaşmaz, müzik dinleyip kitap okumak onun mutluluğu için yeterlidir. Ta ki gece nöbetlerinin birinde, güvenlik kameralarından gözüne takılan temizlikçi Julia ilgisini çekene kadar...

Julia ile tanışıp sohbet edemeyecek kadar çekingen olan Jara genç kadını gizlice takip etmeye başlar. Bir süre sonra, işyerindeki kimi değişiklikler, Jara’yı bu takıntısıyla yüzleşmeye zorlar


 Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...