Dünyanın çatısı, mistik Şangrila'da "yak" sütünden Kıbrıs peyniri Hellim

Çin'in Yunnan eyaletinde ismi efsanelerde geçen Şangrila şehri bölgeye gelen her turistin mutlaka uğramak istediği yerlerdendir.  Bölge Yunnan eyaletinde yer almasına karşın, Şangrila'nın nüfusunun çoğunluğu Tibetli. Şehir 2800 metre yükseklikte olduğu ve kış mevsimi oldukça zorlu geçtiği için bölgede sadece "Yak" denen sığır cinsi yetişiyor. Bölgeyle ilgili daha önce yazmıştım.

Evet, Yak'lar biraz gürbüz ve bol yünlü yaratıklar. Yak sütü normalden biraz daha yağlı. Tibetliler göçebe oldukları için geleneksel olarak kolay taşınabilecek peynir türlerini üretiyorlar. Kolay taşınabilecek ne mi demek? Mesela ceplerinde taşıyabilecekleri gibi. Genelde Tibet peynirleri aşağıdaki oldukça kuru ve cepte taşınsa bile dağılmayacak şekilde.

Ama gel de bu peyniri yabancı turistlere sat. Efenim deyin ki bak kolay taşırsınız, istediğin yerde hemen yersiniz, yoğun olduğu için içinde daha çok protein vardır vb. Yok almıyor Tibet peynirini yabancılar.

Tibetliler de çareyi Yak sütünden yapılabilen ve batılı damağına en uygun peyniri araştırmakta bulmuşlar. Ne peki? Kıbrıs'ın Hellim peyniri.

Şangrila'nın eski bölümünde yürürken olur da Yak Peyniri ( The Shangrila Cheese Shop) mağazasına benim yaptığım gibi denk gelirseniz, çekinmeyin dalın. Kıbrıs'tan uçakla 10 saat mesafede, 2800 metre yükseklikte, dünyanın en ücra yerleşimlerinden birinde Kıbrıslı tanıdık bir lezzet sizi karşılayacak. Peynirin şekli şemali biraz farklı, ama tadı aynı. Masalardaki broşürlerde neden Kıbrıs peynir mayası kullanılduğının hikayesi uzun uzadıya anlatılmış. Dileyen peynire bölgesel şaraplardan yoldaş da seçebilir, ama şaraptan fazla bir şey beklemeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...