Puno Taquila Gezi Rehberi ( Puno, Titikaka gölü, Peru)

Peru ve Bolivya'nın ortasındaki Titikaka gölü üzerinde yer alan Taquila adası çevredeki bir çok yerleşime göre çok daha zengin. 
Ada halkı herkesi eşitleyen değişik bir yönetim kurmuş.Ada küçük topluluklara bölünmüş durumda her topluluğun başında seçimle gelen bir yönetici var. 
Kimin yönetici olduğunu giydiği şapkadan anlamak mümkün. Şapkanın renkleri aynı zamanda yöneticinin evli olup olmadığını, çocuk sayısını, mali durumunu da ele veriyor.
Adada turist olarak gecelemek istiyorsunuz. Öyle istediğiniz yerde kalmak yok. Halkın yöneticileri kimin nerede kalacağına karar veriyor. Ana ilke: herkes eşit kazansın.

Taquila'da gecelemek değil de benim yaptığım gibi günübirlik dolaşmak istiyorsunuz. O zaman da sizin hangi lokantada yemek yiyeceğinize yöneticiler karar veriyor. Maksat yine aynı, herkes eşit kazansın.

Hemen aklıma geldi , soruverdim:
-" Eee peki yönetici herkese eşit davranmazsa, kendine / yandaşına torpil yaparsa?"
-"Yapamaz, burası küçük bir yer ne yapsa hemen farkına varılır. Hem bir daha seçmeyiz." dediler.


Yukarıda yazmamışım ama atlamayayım. Adada turist olarak yiyebileceğiniz yemekler de sınırlı. Sadece ve sadece adada yetişen ürünlerden yiyebilirsiniz: Quinoa ( tahıl) çorbası, alabalık ve çay.  Vejeteryenler için nazlanarak sebze, makarna karışımı bir yemekte yapıyorlar. 



 Taquila, oldukça dik yokuşları olan bir ada. Üzerinde olduğu Titikaka gölü zaten 3800 metre yükseklikte olduğu için tekne iskeleye yanaşı tepeye doğru yürümeye başladığınız an tıknefes oluyorsunuz. Ben tıknefes yavaş yavaş yukarı tırmanırken yanımdan teknenin getirdiği erzakları sırtlarında taşıyan Taquilalılar koşar adımlarla geçiverdiler.
 
 Adada yük hayvanı yok. Sebep? diye sorunca: "Yük hayvanlarının yiyeceği ota bizim başka işlerde ihtiyacımız var, sadece yük taşıması için hayvan besleme lüksümüz yok" diyorlar.

Tahmin edeceğiniz üzere yük taşıma işi de sıraya bağlanmış, sırası gelen itiraz etmeden tekneyle gelen erzakları evlere dağıtıyor.

Şimdi gelelim şu örgü meselesine. Aslında sadece aşağıdaki fotoğraf altına bir şeyler yazayım diye yazıya başlamıştım ama anlatacak çok şey çıktı ancak geldik. Efenim, Taquila'da örgü erkek işi.

Erkekler eşleri kızları ve kendileri için şapka, elbise vb örüyorlar. Bu işi de oldukça güzel yapıyorlar.


Öyle ki adanın el işleri kooperatifinde sergilenen ürünlerin hepsi erkeklere ait. 

 Görüldüğü gibi ördüklerinden oldukça gurur duyuyorlar.

Taquila bulunduğu çevreye uyumlu ve insanlarını mutlu eden yönetim şeklini deneye yanıla uzun bir süre içinde bulmuş görünüyor. Dileyelim ki şimdi olduğu gibi gelecekte de durumlarından memnun olsunlar.

 Tıknefes çıktığım yoldan yine yavaş yavaş ama bu kez Titikaka manzarasının keyfini çıkararak iniyorum.
Nasıl gidilir?

Peru'nun Puno şehrinden Taquila'ya her gün tekne var. Gezginlerin belli saatlerde adada olması istendiği için her tekneye turistlerin binmesine izin verilmiyor. İskelede size bu konuda yardım edeceklerdir. Adaya doğrudan gidiş yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Sabah ilk çıkan tekne diğer adalara da uğradığı için 4-5 saatte ancak varıyor. Bilet 15 dolar civarı. Başka bir alternatifte günlük tur düzenleyen şirketleri denemek. Turun kalitesine ve içeriğine göre 40 dolar ila 100 dolar arası değişiyor. Tur ayarlamadan önce mutlaka ama mutlaka tura dahil olanları kontrol edin. Yoksa 40 dolar verdiğiniz bir turun ekstra su, yemek, giriş bileti vb ile 100 küsur dolara şişmesi olası.

Nerede kalınır?

Adada kalmanız izne bağlı. Puno turizm bürosu sizi izin konusunda yönlendirecektir. Bu konu yıldan yıla değişiklik göstermekte. Geçen sene geceleme kişi başı 15 dolar civarı idi. Kalacağınız evde tuvalet bahçede, banyo yok, adada evlerde ısınma için sadece ek battiniye var, soba falan  kullanılmıyor. Hazırlıklı gitmekte fayda var.

Ne yenir?

Menüler sabit. Artık ne yemenize karar verilirse :)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...