Dabbawala: okuma yazma bilmeyenlerle dünyanın en kaliteli dağıtım şebekelerinden birini nasıl işletirsiniz?



Kaliteye önem veren şirketlerin almaya çalıştığı bir sertifika var:  "altı sigma". Bu sertifika için şirketler süreçlerini epey bir elden geçiriyorlar: operasyonlarını mükemmele yakın bir halde tekrarlayabilecek bir hale getirince de sertifikayı kapıyorlar. "Altı sigma uyumlu" olduğunu söyleyen bir şirket ürettiği her bir milyon mal/hizmet için sadece 3.4 hata yapmasına izin var.  Şirketleri altı sigma uyumlu hale getirebilmek için piyasada yüzbinlerce danışman var ve harıl harılş çalışıyorlar, yine de zor ve zaman alan bir süreç.


Şimdi sözünü edeceğim topluluk ( çünkü tam şirket değil) her gün 200 bin kap yemeği öğlene doğru evlerden tek tek topluyor, sonra da gitmesi gereken adreslere tek tek dağıtıyor. Yemekler yenince bu kez kapları geri toplayıp alındıkları adreslere akşamüstü iade ediyor. Çalışanları okuma yazma bilmeyecek kadar cahil olan bu topluluk üyeleri he sekiz milyon dağıtımda bir hata yapmaları ile tanınıyorlar. Bu özelliklerinden dolayı Harvard'lı araştırmacıların dikkatini çeken topluluk BBC ve Forbes yayın kuruluşları tarafından da sıkı bri şekilde takip edilip işlenmiş.

Hindistan'nın bir çok şehrinde ama özellikle Mumbay'da aktif olan Dabbawala sistemi Hintlilerin nerede olursa olsun "ev yemeği" yeme isteğine hizmet etmek için kurulmuş.  Dabbawala sisteminde çalışanlar 1890 yılından beri işe giden ama ev yemeği bekleyenlerin sefertaslarını öğlene doğru evlerden topluyor ve yemekten önce işyerlerine ulaştırıyorlar. Yemek sonrası kirli sefertaslarını toplayıp bu kez akşam olmadan evlere geri dağıtıyorlar. Yüz seneyi aşkın bir süredir sağlam bir şekilde çalışan Dabbawala sistemine göre evlerden toplanan sefertasları üzerine renk ve işaretlerden bir sistemle adresleme yapılıyor. Tren istasyonlarına kadar bisikletle sevkedilen sefertasları burada gidecekleri mahalleye göre tasnif edilip o bölgenin sorumlusuna teslim ediliyor. Okuma yazma bilmeyen çalışanlar kodlar yardımıyla doğru adrese teslimatı yapıyorlar. Herhangi bir yazılı ya da bilgisayara dayalı takip sistemi söz konusu değil. Yemek sonrası sefertasları bu kez ters yönde evlere geri dağıtılıyor.



Dabbawala sistemi dağıtımda sadece el arabası, bisiklet ve tren kullanıyorlar. Mumbay'da çalışan beş bin Dabbawala aynı maaşı alıyor: 8000 Rupee ( yaklaşık 130 dolar). Organizasyonları çok basit sadece saha çalışanı, bölge şefi ve yöneticiler var ki yapılanma da kıdeme dayalı ve maaş farkı yok.

Dünyanın en geri kalmış bölgelerinden birinde en cahil çalışanlarla en kaliteli dağıtım ağlarından biri her gün hatasız tıkır tıkır çalışıyor.  Kim tahmin edebilir ki?

Gezmek lazım bazen.




Video kaynak: http://vimeo.com/60748502

Foto kaynak: https://worksthatwork.com/1/dabbawallas




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...