Yemekte akrep, deniz yıldızı ve deniz atı var, geç kalmayın

Çin mutfağının yeryüzündeki hemen her şeyi kapsadığı malum. Hani derler ya "bir tek uçanla kaçan kurtulur". Yok Çinlilerden o da kurtulmaz.

Çin'in başkenti Pekin'de iyi yemek isterseniz, lokanta çok.  Canınız Pekin ördeği çekti diyelim.  Dünyada daha iyi Pekin ördeği'ni nerede yiyebilirsiniz? Tam yerindesiniz.
Ya da Çin mutfağına özgü buharda pişen bir mantı türü olan "Dim Sum" gerçekten lezzetli. Ama diyorsunuz ki madem Çin'e geldim Çinliler gibi yiyeceğim. O zaman Pekin'in ana caddelerinde değil de yerellerin takıldığı ara sokaklarda kalmış küçük tezgahlara takılacağız.  Bu tezgahlarda aklınıza gelecek her türlü yemeği bulmak mümkün. Mesela akrep!
Hiç aklıma akrebin yenilebileceği gelmemişti. Baktım akrepleri canlı canlı şişlere geçirmişler, müşteri isteyince yağa daldırıp hızlıca kızartıyorlar. Kızarmış akrebiniz üç dakikada taze taze elinizde.



Hala aç mısınız?  Deniz yıldızına ne dersiniz? Ama akrebe göre iki kat daha pahalılar.  Daha da pahalı bir şey isterseniz buyrun deniz atının tadına bakın.


Deniz atı doğada nadir rastlanılan bir şey. Kim, ne zaman tadına bakmış ve beğenmiş ki Çin mutfağında kendine yer bulmuş? Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz tezgahta akrep, deniz yıldız, deniz atı ve bazı örümcek türleri yenebiliyordu. Eminim görmediğim farklı şeyler satan başka tezgahlar da vardır.


Garip mi? Öyle de... Bizim de yabancılara garip gelen bir sürü yemeğimiz alışkanlığımız var. Bize garip gelen Çinliye normal.

Afrika'da peynir yok, yemiyorlar. Yirmi sene kadar önce Nijerya'da çalışırken markette teneke kutularda satılan peyniri görünce çok sevinmiştik.  Artık kahvaltılar daha keyifli olacaktı. Türklerin peynir sevincine anlam veremeyen Nijeryalı arkadaşımız bir parça peynir tatmak istedi.  Ağzına peyniri alır almaz suratını ekşitip tükürmek için lavaboya koşması bir oldu.  Bizim için son derece lezzetli olan peynir onun için "tuzlu, garip kokulu, kötü tatlı ve yenmesi imkansız" bir şeydi. Akrep, deniz yıldızı ya da deniz atı yiyin demiyorum. Sadece bizim için anlaması her ne kadar zor olsa da belki de bir bildikleri vardır diyorum. Seyahat etmek bizi kendi rahat alanımızdan alıp farklı dünyalara açtığı için güzel. Hem sadece akrebe mahkum değiliz, aynı sokakta dönerci de var.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...