Güney Goa ( Colva, Betalbatim, Benaulim - Hindistan)

Hindistan'ın güney batısındaki  Goa eyaleti kendi küçük ünü büyük yerlerden. Hindistan'ın en küçük eyaleti olmasına rağmen ( nüfus sadece 1.3 milyon, Hindistan boyutlarına göre mahalle bile sayılabilir) bütün ülkeye gelen yabancı turistlerin onda biri buradan bir şekilde geçiyor. 
Eyaletin Arap denizi kıyılarına bakan kumsalları kuzeyden güneye yüz kilometreyi aşıyor. Goa, 16yy.dan 1974 yılına kadar Portekiz sömürgesi olduğundan kültür olarak Hindistan'ın diğer kısımlarından daha farklı: daha sakin, daha rahat. Goa'lıların yaklaşık dörtte biri sömürge günlerinin hatırası olarak Hıristiyan. Belki sakinliğinden belki de batılılara Hindistan'ın diğer eyaletlerine göre daha tanıdık gelen kültürün etkisinden 1960  ve 1970'lerde hatırı sayılır bir hippi nüfusu Goa'da yaşamaya başlamış.

Zamanla hippilerin çoğu bölgeden ayrılmışlar, fakat ilk geldiklerinden 50 sene sonra bile halen geride kalanlar az da olsa var. Hippilerim yerini 1990'larda uyuşturucu alıp sabaha kadar trans partilerinde dans eden farklı bir kitle almış. Daha çok askerden dönen İsraillilerin yönlendirdiği bu kitle son yıllarda Goa eyalet yönetiminin uyuşturucu konusundaki sert tavrıyla karşılaşmış ( Aç parantez:  "uyuşturucu" ve "ucuz otel/yeme/içme" sözcüklerinin ikisini birden atfedebileceğiniz bir şehir dünyanın neresinde varsa "askerden dönen İsrailliler" tamlaması da aynı kelimeye kesin eklenebiliyor. Laos + Vang Vieng, Goa + Anjuna, Peru +Cusco gibi. İsrailde şafak saymak zor galiba. Kapa parantez).

Şimdilerde Goa'da tüm eğlence yerleri saat 22:00 de müziği kapatmak zorunda, diskolar ve gece kulüpleri dahil. Bugünlerde trans partisi düzenlemenin tek yolu kaçak olarak yapmak. Kaçak partileri bulmanın en iyi yolunun eski toprak taksicilere sormak ya da gece karanlığında başı kesik tavuk gibi sağa sola koşturan parti insanlarını takip etmek olduğu söyleniyor.
 Hükümet bölgede daha çok para getirecek olan paket turizmi ve lüks tatilcileri hedeflemiş ve görünüşe göre istediklerine yavaş yavaş erişiyorlar. Özellikle kuzey Goa paket turizme tam anlamıyla teslim olmuş durumda. Yukarıdaki fotoğraf Mayıs ayında (en düşük turist sezonu) güney Goa sahilinde çekildi, gelecek yazıda kuzey Goa'ya geçeceğiz lütfen aradaki 7 farkı bulalım.
 Goa'nın yeni müdavimleriyse Ruslar. Yerli halk daha önce hippilerden şikayetçiymiş, şimdi de Ruslardan. Diyorlar ki "çok içiyorlar, çok gürültü yapıyorlar vs vs". Ee almayın ülkeye kardeşim, nasıl hippileri göndermişssiniz, bunları da gönderin. Ihhh, para tatlı. Buranın esnafı da aynen bizim güney esnafının dediği gibi "Ruslar şöyle, Ruslar böyle" deyip uzaktan Rusları görünce yerlere kadar eğiliyor.

Rus turistler olmazsa Goa'nın ekonomik olarak çok şey kaybedeceği açık. Lokanta menülerinden pazar yerlerindeki tabelalara kadar Goa'da hemen her şey iki dilde: İngilizce ve Rusça. Kıyı boyunca her bir iki kilometrede kurulmuş olan kumsal kulübelerinin ( beach shack) Ruslar dışında pek müşterisi yok gibi.


Özetlersem, Goa halkı ile ziyaretçiler arasında şarkılardaki gibi bir ilişki var "ne seninle, ne sensiz". Belki hükümet istediği gibi bölgeyi paket turizm merkezi haline getirirse bu ilişki daha rahat hale gelir. Bu konuda konuşmadan önce kuzey Goa'ya şöyle bir uğrayalım. Ama önce Goa'da güneşi batıralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...