Kuzey Goa ( Baga, Anjuna, Calangute - Hindistan)

  
 Kuzey Goa, zamanında ( 1960'lar ve 1970'ler) Londra ve Amsterdam'dan yola çıkan hippilerin İstanbul Sultanahmet'te Lale restoran'da bir mola verdikten sonra Doggy Biscuit ( Doğubeyazıt'ın hippicesi) üzerinden girdikleri İran sonrası Afganistan-Pakistan'ı aştıktan sonra girdikleri Hindistan'da en sevdikleri duraklardanmış. Uzun cümle oldu, daha fazla vaktim olsaydı kısaltırdım. Devam edelim. Goa'nın kültürü,  doğası ve sakinliği hippilerin bazılarının bölgeye kalıcı olarak yerleşmesine yol açmış. Az da olsa 50 sene sonra halen bölgede yaşayanları var.

Tabi artık ne yeni hippiler var ne de sakinlik. Aşağıdaki fotoğraf Kuzey Goa'nın en ünlü turist mekanlarından Calangute kumsalından.Hükümet bölgeyi hippilerden sırtçantalılardan arındırıp paket ve lüks turizme açmaya çalışıyor. Paket kısmı olmuş gibi.
Hindistan genelde güvenlik hizmetleri konusunda genelde gevşek, Goa eyaletinde ise en azından denize girenlerin güvenliğini oldukça ciddiye almışlar. Sahilde sık aralıklarla cankurtaranları görebilirsiniz. "Neden bu kadar tedbir?" derseniz, cevap: Goa'da deniz her daim rüzgarlı ve akıntılı. Denize girenleri açığa çeken kuvvetli akıntılara sahil boyunca çok sık rastlanıyor. Onun için her 250 mertrede bir cankurtaran var, ama her sene yine de yaklaşık Goa kıyılarında 100 kişi boğularak can veriyor.

Hindu kültüründe kadın erkek pek bir arada yer almıyor. Bir arada olsalar bile kadın ikinci sınıf. Bu yüzden kadınlara oldukça çok taciz oluyor.

Hindistan'daki eski geleneklere göre bir çok durumda kadının kendini "yakması" bekleniyor. Hani öyle mecazi anlamda ya da bir yerini azıcık değil, tamamen. Mesela yeni evlenen kadının çeyizini beğenmediniz, ne yaparsınız? Başka ülkeleri bilmem ama Hindistan'da gaz ve kibrit aramaya başlıyorlar galiba. Resmi verilere göre her saat başı bir Hintli kadın çeyiz yüzünden canlı canlı yakılıyor. ( Kaynak http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2012-01-27/india/30670050_1_dowry-death-harassment-and-cruelty-section-498a ).  2010'da resmi olarak 8391 kadın çeyizi beğenilmediği için yakılmış ya da kendini yakmış bu ülkede.

Tecavüz kurbanı kadınların ve kocası ölüp dul kalan kadınların da kendini yakması bekleniyor. Bazı bölgelerde bu beklenti gerçekleşiyor, şehirlerde giderek daha az gözüküyormuş. Yani Hindistan'da kadın olmak hem zor hem tehlikeli. "Kadınları bari denizde rahat bırakalım zaten orada da elbiseyle denize giriyorlar" demiş olmalılar ki Goa kumsalında bazı alanlar sadece kadınlara ayrılmış. Ama ama orada da rahat yok, erkekler 100 km kumsalda başka yer kalmamış gibi kadınlara ayrılan yerden denize giriyorlar.


Goa'yla ilgili bir önceki yazıma bakarsanız  Goa'nın geçmişine hafifçe bakmıştık. Paket turizme teslim olmadan önce özellikle Anjuna bölgesi hippilerin mekanıymış. İnternette o günlerde nasıl yaşıyorlarmış diye bakınırken Goa'da hiç görmediği babasını arayan bir kadının Hindistan'la ilgili bir foruma yazdığı yazıya rastladım. 2007 yılından beri aralarla devam eden yazışmalar Yeni Zelanda'lı kadının 1976'da Goa'dan hamileyken ayrılan annesinin sevgilisini  ve olması muhtemel diğer kardeşlerini araması üzerine. O günlerde Goa'da yaşayanlar da arada yorumlarda bulunmuşlar, ilginç ve uzun bir yazışma  ( İngilizce) http://www.indiamike.com/india/goa-f23/1975-76-in-goa-help-me-find-my-father-t30503/20/




Anjuna köyü bu günlerde kaçak yapılan trans partileri, geride kalan hippileri ve Çarşamba günleri kurulan pazarıyla ünlü. Hani Goa'ya geldim burayı da göreyim derseniz uğrayın, bir şey satın alacaksanız aynılarını Türkiye'de semt pazarlarından daha ucuza alabilirsiniz.
Anjuna pazarında  35 derece sıcaklıkta dize kadar uzanan deri çizme satılmasını değişen turist profili içinde Rusların sayısının oldukça artmıl olmasına bağlayalım. O kadar ki semt pazarındaki yazılar bile Rusça.








Goa'dan daha güneye Kerala eyaletine geçiyoruz, hadi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...