Uyuni Tuzlası ( Bolivya- Salar de Uyuni)


Uyuni tuzlası ( Salar de Uyuni) sanki başka bir gezegende. Uçsuz bucaksız. 
Yer hangisi gök hangisi her zaman emin olamadığınız bir yer.


Uyuni tuzlası yaklaşık 12000 kilometrekare büyüklüğünde dümdüz bir yer. Bu kocaman alanda bir kaç kaya çıkıntısı "ada" hariç yükseklik farkı en fazla bir metre.Yani su bastı mı her yanı basıyor. Daha önce Uyuni tuzlasına kışın gelmiştim. O zaman tuzlayı su basmamıştı, dileyenler bir de o haline buradan göz atabilirler :  http://www.simdigezelim.com/2008/06/olume-el-sallayan-cocukla-salar-de.html .





Tuzla 3650 metre yüksekliğinde üzerinde hemen hiç bir yapı yok.  Böşgeyi yaz mevsiminde su bastığı için ve iyi yansıma yaptığından dolayı çok güzel manzaralar yakalamak mümkün.


Bölge son yıllarda elektrikli araba üreticilerinin sık sık uğradığı yerler arasına girmiş çünkü gördüğünüz tuzun yaklaşık 2 metre altında lityum madeni başlıyor. Dünyadaki lityum kaynaklarının neredeyse %70'inin burada olduğu düşünülüyor.


Bölgeyi su bastığında bütün yol izleri kaybolduğundan tuzlayı iyi bilen bir sürücüyle gelmeniz önemli, sonuçta 12000 km2lik bir yerde yolda kalmadan dolaşmanız ona bağlı.
Daha fazla uzatmadan lafı fotoğraflara bırakayım, onlar Uyuni tuzlasını benden daha iyi anlatır.












1 yorum:

  1. kendi kişisel "ölmeden önce görülecek 100 yer" listemde baya üst yerlere yazdım bu tuzlayı. anlatımınız ve harika fotoğraflarınız için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...