Tayland Islak, Çoook Islak: Songkran Su Şenlikleri ve Yeni Yıl 2557

 Her sene 13-15 Nisan tarihleri arasında Tayland'da hayat herkes sırıksıklam olana kadar duruyor. Sokağa çıkarsanız donunuza kadar ıslanacaksınız kaçış yok. Bu tarihler arasında ülke Tayland takvimine göre yeni yıla girmeyi ve yazın en sıcak günlerinin geride kalmaya başlamasını su şenlikleriyle kutluyor.


Tayland'da kullanılan geleneksel Budist takvimine göre yeni yıl 13 Nisan'da başlıyor. Aslında bir sene 354 gün ve senenin ne zaman başladığına ayın hareketlerine göre karar vermeleri gerekiyor ama karışıklığı önlemek için 1941 yılında yeni yılı 13 Nisan gününe sabitlemişler. Bu Nisan ayının 13.ünde Tayland takvimine göre 2557.nci seneye girdik, yeni yılınız kutlu olsun!


Geleneğe göre Songkran'dan önce Budist tapınakları iyice elden geçiyor ve Buda heykelleri suyla iyice yıkanıyormuş. Amaç kötülüklerin eski yılda kalması ve suyla akıp geçmişte kalmasıymış. Taylandlılar Buda heykellerini yıkamakta kullanılan suyu biriktirip saygı duydukları insanları bu kutsanmış su ile ıslatmaya başlamışlar.

Taylandlı gençler yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Nisan ayında başkalarını ıslatmak ve eğlenmek için kutsanmış su gerekmediğine karar verip caddede gördükleri herkesi ıslatmaya başlamışlar. O zamandan beri 13-15 Nisan tarihleri arasında Tayland'da iseniz ıslanacaksınız kaçış yok.Halen tapınaklara gitmek geleneği de devam ediyor ama Songkran'ın ana amacı su şenliklerine kaymış.

Chiang Mai, Tayland'ın büyükçe ama geleneklerini koruyabilmiş yerlerinden biri. Bangkok'un keşmekeşini çekmek istemeyenler için iyi bir seçenek. Şehir aynı zamanda bütün Tayland'da Songkran kutlamalarının en canlı olduğu yer.

Kutlamalardan önce polis gazetelerde ve cadde kenarına koyduğu ilanlarda kamyonet arkasına su tankı koyup yoldan geçenlere atmanın kazalara yol açtığını dolayısıyla yasak olduğunu, yolda motor sürücülerine kenardan su fırlatmanın da aynı şekilde yasaklandığını duyurup cezaları ilan etmişti. Cezalar da az uz değil hani.  Ama fotoğraflara bakınca göreceksiniz ki uyarılar Taylandlıların bir kulağından girip hızla diğerinden çıkmış.
























Songkran sırasında imkanı olanlar kamyonetleriyle,  olmayanlar su tabancalarıyla ve yol kenarına koydukları devasa kovalarlar gelen geçeni son derece eğlenerek bıkmadan usanmadan üç gün boyunca sırık sıklam ediyorlar. Hava sıcaklığının 40 derece civarında gezindiği bu günlerde arada bir ıslanmanın zararı yok hemen kuruyorsunuz. ....da. Kurumanıza izin vermiyorlar ki, her on adımda bir ağzı kulaklarında bir Taylandlı kovasını kapıp yanınıza geliyor. Islanmayacaksınız da ne yapacaksınız.Zevkini çıkarın. Sokak seviyesinde fotoğraf çekmek pek mümkün değil çünkü her an fotoğraf makinanızda Songkran'dan nasibini alabilir.


Sakin Chiang Mai sokakları hem yerli hem yabancı turitlerin katılımıyla çok renkli ve çoooook ıslak görüntüler veriyor.
Nisan ayı civarı Güneydoğu Asya'da gezecekseniz çantanıza kocaman bir su tabancası eklemeyi ihmal etmeyin.

1 yorum:

  1. Asya gerçekten ilgi çekici bir destinasyon, hele ki sıradışı balayı turları ile birleşirse daha da cezbedici olabilir.

    http://www.entas.com.tr/turlar-11-siradisi-balayi-turlari

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...