Kyoto: Festivaller ve Tapınaklar

Japonya'da bir haftadan fazla kalan hemen herkesin yolu eninde sonunda Kyoto'dan geçer. Japonya'nın yeni, zıpır ama gri yüzü Tokyo ise eski, agırbaşlı ve güzel yüzü ise Kyoto'dur. Doğal olarak bu kez de Kyoto'ya uğramadan edemedim. Şansıma (ya da şansızlığıma) şehre vardığım gün  iki festival birden vardı. Şanslıydım çünkü ikisi bir arada şanssız çünkü kalacak yer bulmak oldukça zor oldu.

Kyoto'da 1895 yılından beri kutlanan Jidai Matsuri festivali yaklaşık 2000 kişinin katıldığı kostümlü bir parti gibi. Festival  katılımcıların Kyoto kraliyet sarayından hareketle Heian tapınağına yürümesi şeklinde gerçekleşiyor.


Beş kilometrelik bu yolu katılımcıların yürümesi yaklaşık dört saat sürüyor. Meiji döneminde sarayda kullanılan 12000 eşya da bu yürüyüş sırasında kah at sırtında kah ar arabalarında ya da yürüyenlerin sırtlarında taşınıyor.

Japon tarihine meraklı olanların zevk alabileceği bu festivalin meraklısı esas Japonlar. Gelelim günün ikinci festivaline Kurama Ateş festivali de aynı gün Kyoto'nun bir köyünde yapılıyor.
Japonların en çok rağbet gösterdiği festivallerden biri olması ve küçük bir köyde yapılması sebebiyle oldukça kalabalık oluyor.
Önce en önemli noktayı anlatayım: Kurama köyünde yapılan festivali ezilmeden seyretmek istiyorsanız saat 15:00 gibi yola çıkıp saat 23:00 gibi geri dönüş için trene yollanmanız lazım.


Kurama festivali 794 yılından beri yapılıyor. Festivalde yapılan tüm etkinlikler kötü ruhların insanların arasından uzaklaşması için ateşle yol gösterilmesi fikri çevresinde dönüyor. Japonlar gene bu festivali çok seviyor ve akın akın geliyorlar. "Festivalde ne gördün?" derseniz cevabım "fazla bir şey yoktu" olur. Önce küçük sonra büyül meşalelerle etrafta koşturan insanları seyretmek yarım saat sonra sıkıcı hale geliyor.  Bir daha festival zamanı Kyoto'ya yolum düşse Kurama'ya uğramayı düşünmem, ama aşağıdaki yürüyüşü tekrar tekrar yaparım.

Kyoto şehir merkezinin kuzey batısında bulunan su kanalın boyunca uzayan yürüyüş yolunun adı "filozof yolu" . Adının çok uzun zaman önce bölgede yaşayan ve her gün bu yürüyüşü yapmayı adet haline getirmiş bir düşünürden almış.

Yol boyunca göreceğiniz tapınaklarla biraz göz aşinalığınız olması muhtemel çünkü Japonya turizm broşürlerinde çok sık kullanılıyorlar.



Kyoto'dan yakındaki Nara şehrine geçiyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...