Dünyanın En Uzun ve En Derin Denizaltı Tüneli Seikan ( Hokkaido- Honshu, Japonya)

 Hokkaido adasının Hakodate şehrinden Honshu adasının Aomori şehrine geçmenin en kısa yolu tren. İki adayı birbirine dünyanın en uzun ve en derin denizaltı tüneli bağlıyor. Seikan tünelinin toplam uzunluğu 54 kilometre. Bunun 23 kilometresi deniz yüzeyinin 240 metre altından geçiyor.

Yapımına 1971 yılında başlanan tünel 17 sene 1988 yılında bitirilmiş. Bizim Bolu tüneli gibi yapımı uzadıkça uzamış. Hatta bir ara "bu tüneli yapıyoruz ama yeteri kadar insan ve yük bu yolu kullanmayacak galiba, boşuna para harcamayalım" diye inşaatı durduracak olmuşlar ama sonunda tünel bitmiş.

Bugün tüneli normal hızda giden trenler kullanabiliyor ama 2015 yılına kadar tünele yeni raylar döşeyip saatte 300 km hız yapan "Kurşun" ( Shinkansen) trenlerin kullanımına açılması planlanıyor. Seikan tünelinin içinde denizaltında iki tane istasyon bulunuyor. Şu anda kullanılmayan bu istasyonların yine 2015'te müze olarak açılması sözkonusu.

Aşağıdaki grafik tüneli kullanan trenlerde koltuk arkalarında var. Tüneller ilgili genel bilgiler ve ne zaman girilip çıkıldığını anlatıyor.

Trenler tüneli 27 dakikada kat ediyor. Japonya o kadar dağlık ki zaten çok sık tünele giriyorsunuz, dünyanın en uzunu Seikan tünelinde olduğunuz  pek farkına bile varmıyorsunuz. Sadece vagon içindeki karanlık normalde biraz daha uzun sürüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...