Sapporo şehri ( Hokkaido adası, Japonya)


Bir önceki yazıda sözünü ettiğim "diyet su" nerede üretebilir? İlginç buluşların ve yiyeceklerin en fazla çıktığı yer olan  Japonya'dan elbet. Japonya'yı gezmeye bu kez sizinle en kuzeyden başlıyoruz: Hokkaida adasından. Oradan yavaş yavaş güneye ineceğiz.

Hokkaido adasının biraz daha kuzeyinde Rusya var. Ada konumundan dolayı oldukça soğuk kışlar geçiriyor. Kışın sıcaklık adada sıklıklar 15 , -20 derecelere düşüyor. Japonya'nın en bozulmamış ve ıssız ormanları da bu bölgede bulunuyor. 

Hokkaido adasının en önemli şehri olan Sapporo yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip. Şehir haritasını elinize alırsanız caddelerin cidden cetvelle çizildiğini göreceksiniz. Hepsi matriks biçiminde birbirini kesen caddeler Japonya'da pek nadir rastlanan bir şehir şekli. Genelde Japon şehirleri yeryüzü şekillerine ve zamanın planlamasına uygun olan ama zamanla birbirine hiç benzemeyen cadde ve mahallelerin karmaşık bir bütününden meydana geliyor. Sapporo tam tersine düzenli ve haritayla kolayca adres bulabileceğiniz bir yer. Diğer Japon şehirlerinde eğer iyi bir yol tarifiniz yoksa adres bulmayı unutun: caddelerde yan yana duran evlerin birbiri ardına numaralanması her yerde yok. Japon evinin adresi, pafta numarası ve ve yapılış sırasına göre saptanıyor. Yani adres şöyle olabiliyor: 1701 nolu paftada 5. yapılan ev. 4. yapılan ve mahallenin taa öte ucunda olabilir, 5.nin yanında olması şart değil.

Sapporo 1972 yılında kış olimpiyatlarına ev sahipliği yaptıktan sonra kış sporlarında iyice ünlenmiş. Her sene yapılan Sapporo Kış festivali 2 milyon kadar ziyaretçi çekiyor. Japonya'nın en iyi kayak pistleri şehir yakınlarında bulunuyor. Şehre gelen turist sayısı fiyatları da biraz etkilemiş olmalı, gerçekten ateş pahası. Kısa süre önce Endonezya'da yemeğe 3 dolar  verirken burada 10 dolardan aşağı bir şey bulmak çok zor. Tokyo bile buradan daha ucuz.

Sapporo'nun yine diğer Japon şehirlerinden farklı olacak şekilde çok sayıda güzel parkı var. Parkların  keyfini şehrin nufüsunun yüksek bir kısmını oluşturan yaşlılar çıkarıyor gibi. Etrafta pek genç yok. Japonya nüfusunun giderek azaldığı malum ama bu gerçek Sapporo'da sanki daha belirgin. Yoksa bunu da mı Endonezya farkları daha keskin görmeme bağlasak?

Şehire gelen Japonların yapmadan gitmedikleri iki şey var: birincisi yukarıda resmi görülen saat kulesinin önünde fotoğraf çektirmek. Öyle ahım şahım bir kule falan değil. O kadar çok Japon fotoğraf için geliyor ki önüne özel basamaklar konmuş ki iyi poz verebilsinler. Japonların yaptığı ikinci şey ise Sapporo birasını üretildiği şehirde içmek. Sapporo markasıyla çok uzun zamandan beri faaliyet gösteren bira firması her ne kadar merkezini Tokyo'ya taşımış olsa da bira fabrikası ve ülkenin tek bira müzesi halen burada. Sapporo, ürettiği onlarca bira markası ve içecek dışında, sağlıklı yaşam için "diyet su" ve yerel kaynakları kullanmak için de  soya fasulyesinden bira üretiyor. Fasulyeden bira üretmek kulağa garip geliyor ama aslında bakarsanız Efes Pilsen'de şeker pancarından üretilen bir bira aslında.
Sapporo'dan daha kuzeydeki Otaru şehrine geçiyoruz.

1 yorum:

  1. Sizleri hokkaidonun kuzeyindeki Sakhalin adasınada bekleriz. Adamız çok ilginç değil ama gayet yeşil ve extreme için süper bir adadır.

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...