Tana Toraja'da Manda Kurban Töreni


Endonezya'nın Sulawesi adası seyahat etmek isteyenler için biraz zor: ada dağlık olduğu ve yollar da o kadar iyi olmadığı bir yerden bir yere gitmek uzun sürebiliyor. Burası 65 saatlik otobüs yolculuklarının yeri. Adanın bu coğrafyası kabilelerin uzun süre izole kalmasına ve eski geleneklerini korumasına yol açmış. Adanın en büyük şehri Makassar'dan sadece 10 saatlik bir yolculukla ulaşabilecğiniz Rantepao kasabası bölgede yaşayan Toraja kabilesinin ilginç geleneklerini görmek için çok ideal.

Torajalar 1950'lerde Hıristiyanlığı kabul etmişler ama eski geleneklerinde de ödün vermemişler. Torajaları önceki gezimde uzun uzun anlatmıştım, vaktiniz varsa bir okuyun sonra aşağıdaki videoyu anlamanız daha kolay olacaktır:   http://www.simdigezelim.com/2012/02/torajalar-olenleriyle-ayn-evde-yasyor.html

Şansım varmış ki Eylül ayında Rantepao'da cenaze törenleri mevsimi sona ermemiş. Daha önce Toraja cenaze törenlerine katılmıştım. Törenler üç gün sürüyor, ilk iki gün ziyaretçi kabulü ve yemek faslı var. Üçüncü ve son gün ise vefat eden adına manda kurban ediliyor. Kurban töreni videosunu aşağıya ekledim. Ancak uyarayım, görüntüler rahatsız edici olabilir. Manda kurban töreni herkesin kaldırabileceği cinsten bir şey değil.

Aşağıdaki videoyu göremeyen ya da doğrudan Youtube'da seyretmek isteyenler için link:




Buradan Sulawesi adasının en kuzeyindeki Manado şehrine çıkıyoruz. Buradan Manadao'ya otobüsle gitmek durmaksızın iki tam günden fazla sürüyor, Rantepao'dan uçak yok. Başka bir yol mu bulmalı ne?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...