Kenya'nın başkenti Nairobi

Kenya'nın başkenti Nairobi üç milyonu geçen nüfusu ile hem ülkenin hem de Doğu Afrika'nın en büyük şehri. 1899 yılında bir demiryolu durağı olarak kurulan bu şehir başını alıp hızla büyümüş. Şu sıralar Doğu Afrika'nın en iyi altyapısına sahip olması sebebiyle bölgede iş yapmak isteyen şirketlerin gözdesi durumunda. Şehir aynı zamanda bölgeye safari yapmaya gelen turistlerin ilk duraklarından biri. Bu iki etkenden dolayı Nairobi diğer bölge şehirleri arasında hem en gelişmişi hem de en pahalı olanı.



Şehir merkezi kısa sürede gezilecek kadar küçük. Nairobi hızla geliştiği için gelir dengesizliği ve suç oranı yüksek bir şehir. Hatta takma ismi Nai-robbery ( Nai-soygun). Şehrin merkezinde gündüz herhangi bir güvenlik sorunu yok ancak karanlık bastırdıktan sonra sokaklar hızla boşalıyor ve bir süre sonra Kenyalılar bile sokaklarda görülmüyor. Karanlıktan sonra en iyisi yürümek yerine taksiye binmek. Ancak diğer şehirlere göre taksilerin pahalı olduğunu söyleyebilirim. Kalınacak yerler de pahalıca, aynı kalitede bir otel Tanzanya ya da Uganda'da neredeyse yarı fiyatına bulunabilir. Yani Nairobi'de beyaz olmak pahalı.


Nairobi merkezli oldukça çok sayıda safari şirketi var ve rekabet yüksek. Ancak bunun fiyatlara yansımadığını söyleyebilirim. Safariye elverişli parkların sayısının az olması ve insan nüfusunun artması sebebiyle giderek küçülmeleri sebebiyle fiyatlar hızla tırmanmaya devam ediyor. Bulabileceğiniz en düşük safari turunun günlüğü 150 dolardan başlayıp çılgın rakamlara doğru tırmanıyor: günlük 6500 dolara çadırda kalmaya ne dersiniz?


Azıcık büyüyen her Afrika kentinde olduğu gibi Nairobi'de de trafik büyük sorun. Kısa mesafeleri almak bile saatler sürebiliyor. Konuştuğum taksi şoförlerine göre 2005 sonrası araba sayısı hızla artmış ama yollar aynı kalmış. Ha bir de trafik aybaşlarında Nairobililer maaşlarını alınca kalabalık olurmuş. Ayın yarısından sonra maaş suyunu çekince yollar daha bir rahat oluyormuş.

Nairobi'de biraz soluklandıktan sonra Uganda'nın kuzeyine geçiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...