Her Yerde Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit Görmezseniz olmaz. ( Tayland)

Nereye baksanız o: Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit. Görmemeniz mümkün değil.


Caddelerde boy boy resimleri. Resmi dairelerde, arabalarda, lokantalarda, işporta tezgahlarında,

sinemalarda, teknelerde, aklınıza gelecek gelmeyeek neredeyse her yerde onun resmş var.  Kimin? Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit'in. Yani Tayland Kralı'nın.



Kralın sıfatlarının tam anlamı "Büyük Harika Mükemmel Tanrısal Lider, Toprağın Kudreti,  Karşılaştırılımaz Güç, Tanrı Vishnu'nun Büyük Hükümran Olacak Avatarı,  Halkın İçinden Gelen ve İnsanlara Kalkan Olan Yüce  Lider" Kral. Sıfatlarından da anlaşılacağı üzere Taylandlılar krallarını oldukça çok seviyorlar ve kendisine neredeyse yarı tanrı muamelesi yapıyorlar.  66 seneden beri hükümranlık süren Tayland kralı dünyanın en uzun süre iktidarda kalanı. 82 yaşındaki kralın ve kraliçenin fotoğrafları Tayland'ın her köşesinde her daim varlar. Sadece fotoğrafla kalsa iyi: Tayland'da gittiğiniz her film öncesi "Kral'a selam" marşı çalınıyor ve ayakta saygı duruşuna davet ediliyorsunuz. Ayağa kalmayanlar suç işlemiş oluyorlar ve krala saygısızlıktan tutuklanma durumları var. Sadece filmlerden önce değil, her türlü tiyatro oyunu ve konserden önce de kralın marşı çalınıyor.

Kralın marşında ayağa kalkmamak suç demiştim, Tayland kanunlarına göre kral "karşı konulamaz bir güç". Ona karşı bir laf söylemek ya da bir işte başarılı olmadığını ima etmek dahi sizi hapse sokabiliyor. Bu yüzden başı derde giren ve hapise giren bir çok Taylandlı ve yabancı var.  Tayland kralı yaklaşık 30 milyar doları bulan geliri, Tayland'ın en büyük firmalarının sahibi olması ve vergi vermemesi gibi konularda da tepki çekse de bunu Tayland'da yazmak okumak mümkün değil. Zira suç. Halk krallığın bu negatif yönlerine hiç bakmıyor ve kralı çok ama çok seviyor ve sayıyor. Yeni kral gelince bu durum değişir mi? Hep beraber göreceğiz.

Bulunduğum şehir Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit ( nam-ı diğer Bangkok)'tan Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit ( yani Tayland kralı ) ile ilgili bir yazı yazınca insanın aklına şu soru geliyor: Tayland dilinde "Çekoslavakyalılaştırabildiklerimizden misiniz?" den daha uzun bir sözcük var mı? Bana sanki olurmuş gibi geldi de.

Neyse yazıyı kısa keselim. Kralı o kadar anlattın bir fotoğrafını koymadın dedirtmemek için internetten indirme bir foto: Tayland Kralı halkı selamlarken aşağıda.


Biraz daha Bangkok sokaklarında dolaşalım sonra şehirden kaçarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...