Timor-Leste'nin Başkenti Dili (2 / 2)

Önceki yazıdan devam ( http://www.simdigezelim.com/2012/03/timor-lestenin-baskenti-dili-1-2.html )


Christo Rei’den şehir merkezine gelirken deniz kıyısında önce balık pazarını geçiyoruz. Balık yakalandığı gibi pazara geliyor.  Bu pazarda satılan ürünler dolapta ya da buzda soğutulmadığı için bozulmadan satılması için fazla vakit yok: bundan dolayı balıkçılar özellikle akşamüstü fiyatları aşağıya çekiyorlar. Balık pazarının hemen yanında üç dakika arayla iki ayrı sebze meyve pazarı var. İkisi de balık pazarı gibi akşamüstleri dolmaya başlıyor. Sahilden devam edersek biraz sonra solda Hz.Meryem heykeli ve sokak içinde  Xanana Gusmao okuma odasını görüyoruz. Xanana Gusmao okuma odasında Timor-Leste tarihiyle ilgili kısa videolar seyredip elinizdeki İngilizce kitapları değiş tokuş edebilirsiniz.




 Yeniden sahile dönüp genelde Avustralyalı çalışanları çeken One More Beer barının önünden yürümeye devam edelim. Biraz sonra solumuzda hükümet konağı sağımızdaysa Dili’nin Kordon boyu olacak. Kordon boyunda meşrubat satıcıları sıralanmış. Gündüzleri burada yürüyenden çok satıcı var. Akşamüstleri güneş etkisini biraz yitirince Dilililer sohbete Kordon boyu ve kumsal bölgesine akıyor. Sahilden batıya doğru biraz daha gidince Dili’nin küçük limanını geçiyoruz ve deniz fenerine varıyoruz. Deniz fenerinden sonra büyükelçilikler ve şehrin kalburüstü lokantalarıyla otelleri sıralanıyor. Caddenin solunda Dili’de görevli yabancıların iş çıkışı buluştuğu bir çok mekan var, deniz kenarında ise Timor-Leste’lilerin mangal keyfi yaptığı yerler.  Tavuk, balık ve et mangal yapılan bu açık hava tezgahları hem lezzetli hem ucuz. Daha ileride sahildeki binalar azalıyor ve kalabalıklar geride kalıyor. Buradan yarım saatlik bir yürüyüşle sakin bir kumsala ve yine el değmemiş mercan kayalıklarına ulaşmak mümkün. Hava kararmak üzere olduğuna göre ilk önce mangal başına geri dönelim, daha sonra şehirdeki son haberleri almak üzere BM görevlilerinin kaynadığı barlardan birine dalarız.

   Madem şehri kısaca dolaşmayı bitirdik bir de Timor-Leste’den geri getirebileceğiniz ürünlere bakalım. Lezzetli bir kahve türü olan Arabica cinsi kahve ülkenin iç kısımlarında yetişiyor ve organik olması sebebiyle yurt dışında da aranıyor. Marketlerde paketlenmiş olarak ya da semt pazarında istediğiniz kalınlıkta çektirerek satın alabilirsiniz. Bir diğer hediyelik ürün ise “tais” adı verilen yerel dokumalar. Bölgeye has bu dokumaları Arte Moris mağazasından ya da daha ucuza Colmero’daki Tais pazarından alabilirsiniz.

      Timor-Leste, dünya sahnesine yeni çıkmış bir ülke. Ülkenin doğal güzellikleri ve iyi insanları sayesinde ileride daha çok ilgi çekeceğine eminim. Herkes burayı keşfetmeden bakir ve el değmemiş bu ülkeyi görmeye ne dersiniz?


Timor-Leste Yararlı Bilgiler

Çoğu kişi yerel bir dil olan Tetum konuşuyor. Dili dışında İngilizce konuşan az, ancak Portekizce bilenler var. Dili dışına çıkacak olanların Portekizce ya da daha iyisi Tetumca bir sözlük almalarında fayda var.

Ucuza konaklamak için East Timor Backpackers (+670  7239821),  geceliği $12’den başlıyor .

Ortalama bütçe için Hotel California (+670 7250064), geceliği $50’den başlıyor . Evet o şarkıyı siz isteseniz de istemeseniz de çalıyorlar.

Bütçeniz yüksekse ve Birleşmiş Milletler personeli fakir ülkelerde nasıl geçiniyor yakından görmek isterseniz Hotel Esplanade (+670 3313 088 ), geceliği $120’den başlıyor.

Ülkeye Denpasar, Cakarta ( Endonezya) ve Singapur’dan uçuşlar var. Türkler havaalanında $30 karşılığında vize alabiliyor. 

Ülkenin en eski ve en bilinen dalış operatörüne   http://www.divetimor.com
adresinden ulaşabilirsiniz.

Ülkenin kendi para birimi yok, ABD doları geçiyor. Gerekirse ATM’lerden USD çekebilirsiniz.


Havaalanı-şehir taksi ücreti pazarlığa göre $5-$10. Şehir içinde hemen her yer taksiyle $1.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...