Kırmızı Lastik Çizmeler ve Siz

Yıllar önce kuşların göçü üzerine bir belgesel seyrettim. Kuşları havada ve çok yakından gösteriyorlardı. Kuşların yanına fazla yaklaştığınızda pırr gidiverirler. "Nasıl oluyor da belgesel ekibi kuşların 2 metre yanında bütün göç boyunca uçuyorlar ve kuşlar kaçmıyorlar?" diye düşündüm.
Aynı soruyu çok kişi sormuş olmalı ki DVD'nin sonunda belgeselin nasıl çekildiğini de gösteriyorlardı. Kuşlar yumurtadan çıktıktan 13-16 saat sonra yakınlarında ne görürlerse onu "anne" belliyordu. Belgesel ekibi göçe çıkacak kuşları doğadan seçmemişti, onların yakınına girmek mümkün değildi, kaçıyorlardı. Onun yerine belgeselde çekilecek kuşlar yumurta iken kuluçka makinasına konmuş ve yumurtadan çıkar çıkmaz belgesel ekibi kuşların yanında kırmızı lastik çizmelerle dolaşmıştı. Bu kazlar "kırmızı lastik çizmeleri" anne bellemişlerdir. Artık film ekibinin kullanımına hazırdılar.  
Film ekibi küçük motorlu uçakların kanatlarına kırmızı lastik çizmeleri monte edince kuşlar da annelerinin yanında uçuyordu doğal olarak.


Sizin hayatınızda kırmızı lastik çizmeler var mı? 




 Var olsalar görebilir misiniz?

Ne renkler?

------------------------------------------------------------------

 Meraklısına bilimsel açıklaması şurada .
Bu ördek yavrusu doğunca evin köpeğini görmüş. 

http://www.youtube.com/watch?v=2beM0aJU8kY

Burada bilimsel araştırma için "sabitlenen" kazlar.



http://www.youtube.com/watch?v=uinEY5Axj8w&feature=related

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...