Kuş Evleri ( Doğu Malezya)

Kota Bharu'da sokakta yürürken yukarılardan kuş cıvıltıları öylesine çok geliyor ki şaşırıyorsunuz. Havanın sıcak olduğu öğle vakti dışarıda tek kuş yokken bile bir cıvıltı bir cıvıltı.

Nedenini sonradan anlıyorum. Yukarıda en üstte gördüğünüz apartman dairelerinden sağda olanı insanlara soldaki ise kuşlara ait. İnsanların oturduğu apartman dairelerinde klima var, kuşlarınkinde sadece delikler.  Diyeceksiniz ki tüm bir daireyi kuşlara ayıracak kadar kim kuşlara meraklı böyle?
Kota Bharu'da biraz daha dolaşınca sadece dairelerin değil aşağıdaki gibi tüm binaların kuşların yaşaması için ayrıldığını görüyorsunuz. Aslında olay tamamen ekonomik: kuşların yuvaları ünlü kuş yuvası çorbasında kullanılıyor. Bu konuda daha önce de yazmıştım. Borneo'da yuvalar mağaralardan toplanıyordu,  Kota Bharu'da ise apartman dairelerinden. Ee kuş yuvasının kilosu 2500 dolara kadar müşteri bulunca, apartman dairelerinde kuş beslemek çekici olmaya başlamış. Aynı apartmanda binlerce kuşla komşu olan insanları okuduktan sonra aklınıza "kuş gribi niye Asya'dan çıktı acaba?" sorusu gelmiyor artık değil mi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...