Yangon'da para bozdurdunuz şimdi ilk durağımız Bagan'a yola çıkmaya geldi sıra. Taksi şoförüne Bagan otobüslerini sorun, yaklaşık 2000 kyat'a sizi terminale götürecektir. Bagan otobüsleri saat 15:00 civarı kalkıyorlar. Havalandırması olmayan otobüslerin bilet ücretleri 11000 kyat, havalandırmalı olanları 15000 kyat civarı. Civarı diyorum çünkü aynı firma için ayrı ayrı fiyatlar veriliyor. Pazarlık usulü. Yangon'dan Bagan 15 saat kadar sürüyor. Yollar oldukça kötü, komaya girmediyseniz uyumanız çok zor. Yolda yeteri kadar mola veriliyor, sabah üçte de kahvaltı molası var. Otobüsün koridoruna da yolcu alınıyor, Burmalılarla anında samimi olacaksınız yani. Bagan girişinde otobüs "yabancı girişi" ofisinde duruyor ve 10USD Bagan'a giriş ücreti ödüyorsunuz.
Bagan, nasıl bir yer?
Geniş bir alana dağılmış onlarca budist manastır ve 3000'den fazla pagoda düşünün. Sağa sola yana arkaya bakın göz alabildiğine pagoda. Göz alabildiğine pagoda olması gerçekten insanı etkiliyor. Bölgedeki yapıların çoğu 11yy. ila 13.yy. arasında inşa edilmişler.
Bölge Kamboçya'nın ünlü Angkor Wat kentiyle karşılaştırılabilecek kadar büyük ve görkemli.
Bagan'ı gezmenin iki yolu var. A) At arabası kiralamak: günlüğü pazarlığa göre 10-15 USD.
B) Bisiklet kiralayarak: günlüğü 1 USD ye.
Uykusuz geçen uzun bir otobüs yolculuğu üzerine bisikleti gözüm kesmiyor. İki kahve arkasına bir at arabası kiralıyorum. Sürücümün adını her söylediğimde şaşırmam gerekiyor gibi geliyor: adı A - a!
Gitmek istediğiniz yerleri sürücüye söyleyebilir ya da onun seçimine bırakabilirsiniz.
Budist tapınaklarına sadece çıplak ayakla girilebiliyor. Ayakkabı yerine terlik-sandalet Bagan'da tapınak gezisi için daha uygun.
Tapınakların çevresinde bahçelerinde oldukça çok sayıda satıcı var.
Burma, son 45 seneden beri dışarıya kapalı olmasına ve uzun süre sosyalizmi denemesine rağmen tapınak yakınlarındakiler kapitalizme çabuk alışmışlar. Peşinize takılıp bırakmıyorlar. Ya sabır.
Bazı tapınakların bahçelerindeki tezgahlar uzmanlaşmışlar: bir tapınağın çevresinde sadece resim satanlar diğerinde sadece tahta kutu satanlara rastladım.
İlk gün at arabası ile gezinti bitince ikinci gün bisikletle gezmeye başlıyorum. İlk günden gözüme kestirdiğim yerlere gidiyorum, özellikle kalın duvarlı tapınakları seçiyorum: dışarısı 35 derece ama içerisi serince.
İster açıp kitabınızı okuyun, ister duvarlardaki ince işlemelere dalıp gidin ister tapınmaya gelenleri seyredin.
Bagan'da yapılabilecek iki şey daha var. 1) Tekneyle gün batımı turuna çıkmak ve 2) Balonla gün doğarken havalanmak.
Balon gezisi çok tuzlu 220 USD.
Irrawady nehrinde bir tur ise daha uygun ve çekici. Bagan'dan Mandalay'a otobüs, tekne ya da trenle gidebilirsiniz. Tekneyle gitmek için su seviyesinin uygun olması gerekiyor. Ben treni tercih ettim.
Hadi şimdi trenle Burma'nın ikinci büyük şehri Mandalay'a geçiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.