Mogolistan'a Nasıl Gidir? Gezilir? Nerede Kalinir?



*******************************************************************************
Simdigezelim.com'a abone olun, faydalı gezi notlarını kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz.
********************************************************************************


NASIL GİDİLİR?
Aeroflot ile Moskova üzerinden, Kore havayolları ile Seul üzerinden gidebilirsiniz. Ya da Moskova’ya kadar THY ile oradan da Moğolistan havayolları ile devam edebilirsiniz. Bu son seçenek Moskova aktarmasında beklemesi en kısa olanı. Vaktiniz varsa ünlü Trans Sibirya treni ile Moskova’dan gelmek yedi gün sürüyor.

NASIL GEZİ AYARLANIR?
Ulan Bator’da gezi düzenleyen onlarca firma var. Bu firmalar genelde araç, şoför ve rehber kiralayıp sizin planladığınız rotaya göre yeme-içme-yatma-araç dahil bir tur ücreti çıkarıyor. Firmayla fiyatta anlaştıktan sonra rotayı yazılı olarak almakta yarar var. En iyi tanınan Moğol tur firmaları şöyle: Nomad Tours ( http://www.nomadstours.com/), Selena Tours  (http://www.selenatravel.com ) ve bizim kullandığımız Happy Camel (http://www.happycamel.com/ ). Moğolistan’da yapacağınız yolculukta bayağı bir vaktiniz araç içinde toprak yollarda geçeceği için araç ve şoför seçimi çok önemli. Yola çıkmadan önce aracı iyice inceleyin, içiniz rahat etmediyse değiştirilmesini isteyin.


GEZİDE YANINIZA NE ALMALI?
Ulan Bator’da sokak lambaları kendi haline bırakılmış, yanmayanlar çok. Yanınızda mutlaka el feneri bulundurun çünkü kırılan logar kapakları da değiştirilmiyor, içine düşme tehlikesi var.

Kırsal alana çıktığınız an dükkan sayısını çok azaldığını hatırlatırım. Bozulmayan her şeyi yola çıkmadan Ulan Bator’dan almakta yarar var. Göçer çadırlarına gidecekseniz hediye olarak meyve, çocuklar için şekerlemeler götürülebilir.  Yemeğe kalacaksanız aile için makarna, pirinç türü şeyler götürürseniz makbule geçiyor. Göçer çadırlarında su çok kısıtlı. Tuvalet kağıdı, ıslak mendil işinize yarayacaktır.

Moğol yemeklerinde et ve süt ürünleri çok ağırlıklı. Kırsal alana çıktığınız an başka tür yemek bulma olasılığınız çok az. Keçi eti, at sütü gibi alışılmadık tatları rahatça tadabilmeniz için –her ihtimale karşı- yanınızda mide ve bağırsak ilaçları getirmenizde yarar var.


KAYNAKLAR
Moğolistan Turizm Ofisi’nin (http://www.mongoliatourism.gov.mn/) internet sitesinden ülkeyle ilgili güncel haberleri ve etkinliklerle ilgili bilgileri edinebilirsiniz. Ayrıca görülecek yerler, otel ve restoran seçenekleri, indirimli ulaşım kartlarıyla ilgili bilgi de sitede mevcut. Aynı bilgileri Ulan Bator’a vardığınızda Sühbatar meydanındaki turizm ofisinden de edinebilirsiniz.


NEREDE YEMELİ?
Taliin Mongol ( Tel: +976 11 319 451). Moğol yemeklerinin tapılası hali. Koyunun etinin binbir hali, at sütü votkası, yak yoğurdu, mantı, tuzlu Moğol çayı, çorbalar, et, et ve daha çok et. Dileyenler için batı tipi yemekler de var.

City Nomads. ( Tel: +976 11 454 484) . Amerikan dekorlu bu restoranda Moğol ve batılı yemek menüsü geniş. Moğollar arasında pek revaçta. At eti çorbasını paylaşın, tek başınıza bitirmeniz zor.

Chez Bernard Cafe  ( Tel: +976 11 8810 0135). Turistlere yönelik yarı Moğol yarı batılı menü. Diğer gezginlerle karşılaşmak ve tur ayarlamak için ideal nokta. Moğol mantısı banş ve kuşur deneyin. Yumruk kadar gelen mantıları bizim tırnak kadar mantılarla karşılaştırmayın, burada et ucuz, un pahalı.

Chinggis Club (Tel: +976 11 325 820).  Bira, patates ve et. Alman kostümlü Moğolların servis ettiği kendi yaptıkları özel biraları harika. Tabiri caizse Mogolistan’ın göbeğindeki Almanya.


NEREDE KALMALI?             
Kempinski Khan Palace Hotel  ( East Cross Road, Peace Avenue, Bayanzurkh district
Tel: +976 11 463463, http://www.khanpalace.com/ , Oda fiyatları $125-450):
Batı standarlarında güzel bir otel, özellikle işadamları tercih ediyor.

Narantuul Hotel (Chingeltei District,2 khoroo, Baruun Durvun zam
Tel: +976 11 330565 ,  www.narantuulhotel.com , Oda fiyatları $90—150 )
: Aynı kategorideki diğer otellere gore daha ucuz ama daha iyi bir otel. Geniş odalar, güzel hizmet. Suite odaları da hesaplı.

Voyage Hotel ( Teeverchid Str-2 Ulaanbaatar-28. Tel: +976 11 327757  http://www.voyagehotel.mn , Oda fiyatları $35-55) Sakin, sessiz, temiz. Kahvaltı küçük, yeri merkeze 10 dakika yürüyüş mesafesinde Atatürk ilkokulunun arka sokağında. Yakınlarında Moğolların gittiği bir çok lokanta var.  İyi bir seçenek.
 
Kırsal alana çıktığınız an oteller yerini ger kamplarına bırakıyor. Bu kamplarda geleneksel yurtlarda ( keçe çadır) kalıyorsunuz. Ger kampları şaşırtıcı derecede temiz ve konforlu. Yaz mevsimi dışında çoğu kapanıyor. Geceleri soğuk oluyor, ona gore tedbirinizi alın.

Dev Spor Mağazası: Decathlon

Kamp malzemesi bakarken tesadüf olarak Bayrampaşa'da yeni açılan Decathlon mağazasına uğradım.

Gezi için gerekecek her türlü giysi, çanta, ayakkabı ve diğer malzemeler ( onlarca çeşit çadır, uyku tulumu, su çantalar vb) Decathlon'da var. Balıkçılık ve avcılık için iki koridor ayrılmış. Mağazanın içinde bisikletleri sürerek deneyenleri, kaykay yapanları ve kurulu çadırların içine girip deneyenleri aynı anda görebilirsiniz. Türkiye'deki en büyük spor mağazasında altmıştan fazla spor için malzeme bulunuyor. Fiyatlar ise ya piyasa ayarında ya da biraz daha pahalı. Vaktiniz olursa bir uğrayın derim, malzeme bulmak için dükkan dükkan dolaşmaktan kurtulursunuz.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ GERİ İSTİYORUZ!

Suat Özçelebi, hazırladığı http://seyahatozgurlugu.blogspot.com/ blogunda güzel bir iş yaparak dünyanın en pahalı pasaportunu Türkiye'de olmasına ve dolayısıyla seyahat özgürlüğümüzün kısıtlanmasına karşı bir kampanya düzenlemiş. Bizden çok daha zengin ülkelerde pasaport ücreti çok daha düşük.

Bu konuda bilgi sahibi olmak ve kampanyayı desteklemek için http://seyahatozgurlugu.blogspot.com/ adresine gidebilirsiniz.

Bolivya'da "Coca-Colla"


Bolivya'da yerel bir şirket Coca-Cola'nın orijinal formülüne sadık kalarak ürettiği içeceği piyasaya sürmüş: COCA-COLLA.

Bilindiği üzere Amerikan Coca-Cola ilk piyasaya sürüldüğünde içinde koka yaprakları özütü varmış, daha sonra koka yasaklanınca içine kafein konulmuş. Bolivya'lı firma reklamlarında  "Coca-Colla"'nın "orijinal ve gerçek tad" olduğunu vurguluyormuş...

Bekaa Vadisi: Baelbek ve Ksara ( Lübnan)

Beyrut'a gelmişken yakındaki Bekaa vadisini ziyaret etmeden dönmek olmaz.

Bekaa Vadisi, Lübnan iç savaşı sırasında ve sonrasında uzun süre hükümet kontrolu dışında kaldığı için silahlı terör örgütlerinin ve uyuşturucu yetiştiricilerinin sığınağıymış. Bugünlerde ise bir günlük gezi için Beyrut'tan ziyaret edebileceğiniz hoş bir bölge.
Nereyi Görmeli?
 

Bekaa Vadisini bir günlüğüne gidiyorsanız üç ayrı faaliyeti aynı güne sıkıştırabilirsiniz.
1) Baelbek harabeleri: Ortadoğu'daki en iyi korunmuş ve en büyük Roma İmparatorluğu kalıntıları. Harabelerin en eski kısımlarının ise M.Ö. 1000 zamanında inşa edildiği düşünülüyor. Ana tapınak M.Ö. 60 yılında inşa edilmeye başlanmış.Harabelerin çıkışında dışarıda sergilenemeyen eserlerin bulunduğu çok güzel bir müze de var. 

Baelbek, Bekaa vadisinin yönetim merkezi. Şehirde Hizbullah'ın varlığı hemen göze çarpıyor: posterler, bayraklar ve turistlere Hizbullah tişörtleri satmaya çalışanlar. 

Dışarıda terör örgütü kabul edilen Hizbullah, bu  bölgede yaptığı okul ve hastanelerle ve fakirlere bedava sağladığı hizmetlerle biliniyor ve halk tarafından seviliyor.




2) Şarap İmalathaneleri: Bekaa vadisinin iklim ve toprak özellikleri şarap yetiştirmeye çok uygun. Bölge zaten eski çağlardan beri şarabı ile biliniyor. Bölgedeki onlarca şaraphaneden en bilineni Zahle kenti yakınlarındaki Ksara.



 
3) Yoldaki şehirlerde molalar: Baelbek'te harabeleri dolaştıktan sonra Beyrut'a geri dönerken yol üzerinde soluklanabileceğiniz şehirler bu bir günlük gezinin diğer ilginç noktalarından. Baelbek'ten Zahel şehrine geçince iki şehir arasındaki farklar daha çok öne çıkıyor.Zahel, Baelbek'e göre ekonomisi çok daha iyi bir şehir. Bekaa vadisini daha iyi  tanımak ve iyi bir öğlen yemeği için Zahel güel fırsatlar sunuyor.
 
Nasıl gidilir?

Sadece  Baelbek'i görüp geri dönecekseniz, Beyrut'ta "Cola" durağından dolmuş ile Baelbek'e geçebilirsiniz. Aralarda durup daha fazla yer görmek isterseniz taksi kiralamanızda yarar var. Kaldığınız otel size İngilizce bilen bir sürücü bulma konusunda yardımcı olacaktır.  Bekaa vadisinde taksi ile dolaşmanın ederi günlük 120-130 dolar tutuyor. Dört kişi yolculuk ediyorsanız oldukça ekonomik.

Baelbek, Beyrut'a sadece 90 km mesafede olduğu halde arabayla 2 saatte ancak varılıyor: ilk önce 1800 metre yüksekliğinde bir dağ geçitinden geçmeniz gerekiyor. Kamyonlarla beraber çıktığınız için de oldukça yavaş gidiyorsunuz.

Beyrut, Lübnan ( Nasıl gidilir, gezilir?)



Beyrut, İstanbul'dan uçakla sadece 1.5 saat uzaklıkta hoş bir şehir. İki ay önce Türklere vizeyi kaldırdıklarından beri "gidilecek yerler" listeme girmişti. Beyrut'a gitmeyi düşünenlere burada kısaca bilgi vermek istedim.  


*******************************************************************************

Gezdiğim 130+ ülkeden seyahat fotoğrafları ve gezi notlarını bu blogda sık sık güncelliyorum. Siz de simdigezelim.com'a üye olan binlerce kişiye katılın ve içeriği kaçırmayın. 


  1. Abonelik için buraya gidiniz. 
  2. Vaktiniz varsa simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.
  3. Hatta "Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer" kitabımı şuradan ücretsiz indirin. 


********************************************************************************
Nasıl gidilir?

İstanbul'dan Beyrut'a hergüm MEA ( Ortadoğu havayolları) ve THY uçuyor. Şu an için THY'nin uçuş saatleri pek uygun değil ve fiyatları daha pahalı. MEA hem rahat hem ucuz. Beyrut havaalanından şehir merkezine taksi 20 dolar, size 40-50 dolar diyenlere bakmayın, ısrarla 20 dolar önerin ve binmeden önce fiyatta anlaşın, taksimetre yok.





Nerede Kalınır?

Beyrut merkezi küçük ve bir uçtan diğerine 50-60 dakikada rahatça yürünebilir. Onun için kalınacak yerin pek o kadar önemi yok. Ucuzca oteller Hamra bölgesinde ( Beyrut Amerikan Üniversitesinin güneyi) yoğunlaşmış durumda. Fiyatlar 50-80 dolar civarı. 20 dolara pansiyonlarda bu bu bölgede. Deniz kenarındaki Korniş, şehir merkezi, Cimmayzeh ve Aşrafiye otellerin olduğu diğer bölgeler. Bu bölgelerdeki oteller biraz daha pahalı. Yaz aylarında Beyrut'a körfez bölgesinde çok Arap turist geldiği için önceden rezervasyon yapmakta yarar var.




Nasıl Gezmeli?


Beyrut içinde gezilecek beş ana bölge var: Hamra, Korniş, Aşrafiye, Cimmayzeh ve Şehir Merkezi.

Korniş: Üstte gördüğünüz üç resim Kornişten. Akşamları Beyrut kordon boyu koşanlar ve hava almaya çıkanlarla dolu oluyor. Gündüz sıcak ve pek kimse yok.

Hamra: Orta direğin alışveriş mekanları ve eğlence yerleri bu bölgede. Gece bire kadar kalabalık.




Şehir merkezi: İç savaşta en çok zarar gören bölge şimdi tamamıyla yenilenmiş. Herşey ama herşey yeni. Beyrut ama beyrut değil sanki lunapark. Yinede Yıldız meydanı ve Osmanlı saat kulesi civarında yemek yenecek ve vakit geçirilecek çok yer  var. Gece mutlaka uğrayın.



Aşrafiye: Zenginlerin takıldığı lokanta ve butiklerin olduğu bir yer. Binalar ilginç ama o kadar.




Cimmayzeh: Beyrut'un ünlü gece hayatının merkezlerinden. Tango'dan Rock'a Soul'dan Göbek havasına herkes için müzik yapılan içkinin su gibi aktığı bar ve lokantalar bölgesi. Beyrutlular ayakta kalmayı sevmiyorlar, her yere önceden rezervasyon yapıyorlar ve gruplar halinde geliyorlar. Barlarda bile ayakta fazla insan rastlamayacaksınız, dinlemek istediğiniz bir grup varsa mekanı önceden aramanız iyi olur.


Ne alınır?

Beyrut'ta bir çok lüks marka alıcı bekliyor ama fiyatlar Türkiye'den farklı değil. Lübnanlılara özgü tatlılar alınabilir.


Başka ne yapılır?

Beyrut'tan Bekaa Vadisine, Suriye'ye, Biblos, Tripoli ya da Sidon şehrine gitmek en fazla iki saat sürüyor. Günlüğü 120-140 dolara bir taksi kiralayıp diğer şehirleri de dolaşabilirsiniz.

Not:

Gezi yazılarımı topladığım "Şaşırmak için gezmeniz gereken 55 yer" kitabımı şuradan alabilirsiniz: http://www.amazon.com/Sasirmak-Icin-Gezmeniz-Gereken-Turkish/dp/1499711611 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...