Podgorica, Karadağ'ın Başkenti

Karadağ’ın başkenti Podgorica Ağustos sonunda “Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası” deyimini çöpe attıracak gibiydi. Havaalanından otele gelip giriş işlemlerimizi tamamlarken resepsiyon görevlisine hemn dışarı çıkacağımızı ve dolaşılacak yerlerin nereleri olduğunu sorduk. “ Hava sıcaklığı gölgede 42. Akşama çıkarsınız” diye cevapladı. Tabi dinlemedik, fırladık dışarı.

Podgorica (yerel dilde Podgoritzsa diye okunuyor) Karadağ'ın başkenti. Kentin nüfusu yaklaşık 170,000 ve ülkedeki neredeyse her üç kişiden biri bu şehirde yaşıyor.Şehir iki nehrin ( Ribnica ve Moraca)  birleştiği noktaya kurulmuş. Podgorica'da  Osmanlılardan kalan üç-beş parça eser Ribnica'nın güney kıyısında yer alıyor. Yeni şehir Moraca'nun batısında kurulmuş.İki yakayı birleştiren beş köprü var.

 Köprülerden geçerken Podgorica'nın plajları göze çarpıyordu: 42 dereceyi görenler kendilerini hemen nehre atmıştı.

Sıcaktan dilimiz dışarı çıkıncaya kadar dolaşıp kendimizi bir kafeye attık. Karadağ'ın ekonomisi küçük ve turizm ve yemek sektörü dışında pek başka geçim kaynakları yok. Podgorica'da adım başı kafe olmasının sebebi de bu. O kadar çok kafe var ki diyebilirim ki sanki Karadağ'da halkı ikiye ayırmışlar, yarısı kafe sahibi olmuş, diğer yarısı da müşter. Garsonlarda müşterilerin uzun uzun oturmasına alışmış olmalı ki içecek bir şey aldıktan sonra yanınıza binbir nazla uğruyorlar.


Yeme içme ve otel fiyatları olarak Karadağ pek ucuz değil. Para olarak Euro kullanmalarının bunda bir etkisi olsa gerek.

Podgorica'nın boş caddelerinde gezerek Osmanlı mahallesinin olduğu kesime geliyoruz.

İkinci Dünya savaşına kadar bu mahallede Osmanlı eserler bolcaymış, ancak savaş sırasında Podgorica 70 kez bombalanmış ve arada tek tük evler ve iki cami ayakta kalmış.
Şehrin "Sahatkula" semtine adını veren saat kulesi de hemen Osmanlı mahallesinin girişinde yer alıyor. Üzerinde saat yok ama olsun. Zaten farkına vardıysanız bu sıcakta sokaklarda aklı başında kimse yok.
Sıcaktan kurtulmak için şu kafeye mi oturmalı?
Yoksa başka şuna mı? Bu konuda seçenek bol.

Akşamüstü sokaklar çok daha hareketli hale geliyor. Nova Varos ( zannedersem yeni mahalle demek) 'taki yaya bölgesinde kafeler tıklım tıklım oluyor. Yemek yiyecek yer bulmak o kadar kolay değil, kafelerde içecek var ama yiyecek yok. Epey dolanıyoruz ama lezzetli bir şeyler buluyoruz.

Karadağ'da deniz sevenler için Budvar ve Becici kentleri çok iyi fırsatlar sağlıyor ama bu kez uğrayamayağız. Diğer görülebilecek bir kentte eski eserleriyle tanınan Kotor, burası aynı zamanda Birleşmiş Milletler Dünya Mirası listesine alınmış. Kotor'la ilgili güzel fotoğraflar ve yazı Çok Okuyan Çok Gezen bloğunda var.

Biz Podgorica'dan Arnavutluk başkenti Tiran'a geçeceğiz ama iki şehir arasında nedense otobüs, tren ya da minibüs yok. Kosova'ya giden otobüsler nedense Arnavutluk rotasını boşlamış. Sabahleyin otelden bindiğimiz taksiyle Skadar Gölü Milli Parkının kenarından harika manzaralar eşliğinde Arnavutluk sınırına geliyoruz. 45 dakikalık bu yola taksi  20 Euro alıypr. Sınırdan bindiğimiz Arnavutluk plakalı bir taksiyle başkent Tiran'a iniyoruz. Devamı Arnavutluk yazısında....



Şimdi Gezelim Facebook Grubuna Katılmak İçin Tıklayın.  160+ Üye...



1 yorum:

  1. Karadağ‘da 2.000 metre üstünde bayağı bir sayıda dağ var; en yükseği 2.500 metre yüksekliğinde. Kışın kayak, yazın rafting, kano ve deniz sporları çok popüler. Adriyatik kıyısındaki plajlar ve tarihi kasabaların bazıları UNESCO mirası listesinde... daha fazla bilgi almak isterseniz sitemizi ziyaret edebilirsiniz...

    http://www.geziyorum.net/karadag-montenegro-gezisi-podgorica/

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...