Mogolistan'a Nasıl Gidir? Gezilir? Nerede Kalinir?



*******************************************************************************
Simdigezelim.com'a abone olun, faydalı gezi notlarını kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz.
********************************************************************************


NASIL GİDİLİR?
Aeroflot ile Moskova üzerinden, Kore havayolları ile Seul üzerinden gidebilirsiniz. Ya da Moskova’ya kadar THY ile oradan da Moğolistan havayolları ile devam edebilirsiniz. Bu son seçenek Moskova aktarmasında beklemesi en kısa olanı. Vaktiniz varsa ünlü Trans Sibirya treni ile Moskova’dan gelmek yedi gün sürüyor.

NASIL GEZİ AYARLANIR?
Ulan Bator’da gezi düzenleyen onlarca firma var. Bu firmalar genelde araç, şoför ve rehber kiralayıp sizin planladığınız rotaya göre yeme-içme-yatma-araç dahil bir tur ücreti çıkarıyor. Firmayla fiyatta anlaştıktan sonra rotayı yazılı olarak almakta yarar var. En iyi tanınan Moğol tur firmaları şöyle: Nomad Tours ( http://www.nomadstours.com/), Selena Tours  (http://www.selenatravel.com ) ve bizim kullandığımız Happy Camel (http://www.happycamel.com/ ). Moğolistan’da yapacağınız yolculukta bayağı bir vaktiniz araç içinde toprak yollarda geçeceği için araç ve şoför seçimi çok önemli. Yola çıkmadan önce aracı iyice inceleyin, içiniz rahat etmediyse değiştirilmesini isteyin.


GEZİDE YANINIZA NE ALMALI?
Ulan Bator’da sokak lambaları kendi haline bırakılmış, yanmayanlar çok. Yanınızda mutlaka el feneri bulundurun çünkü kırılan logar kapakları da değiştirilmiyor, içine düşme tehlikesi var.

Kırsal alana çıktığınız an dükkan sayısını çok azaldığını hatırlatırım. Bozulmayan her şeyi yola çıkmadan Ulan Bator’dan almakta yarar var. Göçer çadırlarına gidecekseniz hediye olarak meyve, çocuklar için şekerlemeler götürülebilir.  Yemeğe kalacaksanız aile için makarna, pirinç türü şeyler götürürseniz makbule geçiyor. Göçer çadırlarında su çok kısıtlı. Tuvalet kağıdı, ıslak mendil işinize yarayacaktır.

Moğol yemeklerinde et ve süt ürünleri çok ağırlıklı. Kırsal alana çıktığınız an başka tür yemek bulma olasılığınız çok az. Keçi eti, at sütü gibi alışılmadık tatları rahatça tadabilmeniz için –her ihtimale karşı- yanınızda mide ve bağırsak ilaçları getirmenizde yarar var.


KAYNAKLAR
Moğolistan Turizm Ofisi’nin (http://www.mongoliatourism.gov.mn/) internet sitesinden ülkeyle ilgili güncel haberleri ve etkinliklerle ilgili bilgileri edinebilirsiniz. Ayrıca görülecek yerler, otel ve restoran seçenekleri, indirimli ulaşım kartlarıyla ilgili bilgi de sitede mevcut. Aynı bilgileri Ulan Bator’a vardığınızda Sühbatar meydanındaki turizm ofisinden de edinebilirsiniz.


NEREDE YEMELİ?
Taliin Mongol ( Tel: +976 11 319 451). Moğol yemeklerinin tapılası hali. Koyunun etinin binbir hali, at sütü votkası, yak yoğurdu, mantı, tuzlu Moğol çayı, çorbalar, et, et ve daha çok et. Dileyenler için batı tipi yemekler de var.

City Nomads. ( Tel: +976 11 454 484) . Amerikan dekorlu bu restoranda Moğol ve batılı yemek menüsü geniş. Moğollar arasında pek revaçta. At eti çorbasını paylaşın, tek başınıza bitirmeniz zor.

Chez Bernard Cafe  ( Tel: +976 11 8810 0135). Turistlere yönelik yarı Moğol yarı batılı menü. Diğer gezginlerle karşılaşmak ve tur ayarlamak için ideal nokta. Moğol mantısı banş ve kuşur deneyin. Yumruk kadar gelen mantıları bizim tırnak kadar mantılarla karşılaştırmayın, burada et ucuz, un pahalı.

Chinggis Club (Tel: +976 11 325 820).  Bira, patates ve et. Alman kostümlü Moğolların servis ettiği kendi yaptıkları özel biraları harika. Tabiri caizse Mogolistan’ın göbeğindeki Almanya.


NEREDE KALMALI?             
Kempinski Khan Palace Hotel  ( East Cross Road, Peace Avenue, Bayanzurkh district
Tel: +976 11 463463, http://www.khanpalace.com/ , Oda fiyatları $125-450):
Batı standarlarında güzel bir otel, özellikle işadamları tercih ediyor.

Narantuul Hotel (Chingeltei District,2 khoroo, Baruun Durvun zam
Tel: +976 11 330565 ,  www.narantuulhotel.com , Oda fiyatları $90—150 )
: Aynı kategorideki diğer otellere gore daha ucuz ama daha iyi bir otel. Geniş odalar, güzel hizmet. Suite odaları da hesaplı.

Voyage Hotel ( Teeverchid Str-2 Ulaanbaatar-28. Tel: +976 11 327757  http://www.voyagehotel.mn , Oda fiyatları $35-55) Sakin, sessiz, temiz. Kahvaltı küçük, yeri merkeze 10 dakika yürüyüş mesafesinde Atatürk ilkokulunun arka sokağında. Yakınlarında Moğolların gittiği bir çok lokanta var.  İyi bir seçenek.
 
Kırsal alana çıktığınız an oteller yerini ger kamplarına bırakıyor. Bu kamplarda geleneksel yurtlarda ( keçe çadır) kalıyorsunuz. Ger kampları şaşırtıcı derecede temiz ve konforlu. Yaz mevsimi dışında çoğu kapanıyor. Geceleri soğuk oluyor, ona gore tedbirinizi alın.

1 yorum:

  1. Merhaba,kalacak yerle ilgili küçük bir ekleme yapmak istiyorum.
    Sırt çantalı gezginler için moğoliatan oldukça ucuz konaklama imkanları sunar. Ulan Batur' da çok sayıda hostel vardır. Ben Türk Büyükelçişiği'ne yakın bir hostelde geceliği 7 USD ye kaldım kahvaltı ve wi-fi ücretsizdi.Her yatağın kenarında çelik kasa vardı. Booking.com ya da diğer hostel pazarlayan sitelerden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Karakurum için internette hostel bulamazsınız ama oraya otobüsle gittikten sonra kalcak yer bulabilirsiniz.
    Şehirler arası otobüs garajında (Dragon)dikkatli olun benim de başka bir gezen arkadaşın da cüzdanı çalındı. Cüzdanımda değerli bir şey taşımadığım için sıkıntı yaşamadım ama sonuçta tatsız bir olay.
    Saygılar

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...